Több feljelentést is tett a rendőrség a katás demonstráció miatt

2022.07.13. 12:27
Szabálysértési feljelentést tettek és bírságot is kiszabtak a rendőrök a kedd délutáni tüntetés több résztvevőjére Budapesten. A demonstrálók a kisadózó vállalkozók tételes adójáról (kata) szóló törvénymódosítás ellen tiltakoztak, melyet aznap fogadott el az Országgyűlés.

Kedd délután fogadta el az Országgyűlés a kisadózó vállalkozók tételes adójáról (kata) szóló törvénymódosítást, amelyet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtott be a kormány nevében.

A parlament 120 igen, 57 nem és 1 tartózkodó mellett szavazta meg a törvényjavaslatot. Az új szabályozás szeptember 1-től érvényes.

Ennek értelmében a katások csak magánszemélyeknek számlázhatnak, így a kedvező adózási rendszerből több százezer kisvállalkozó esik ki.

Magyarországon a tíz éve bevezetett adózási formát nagyjából 400 ezer kisvállalkozó használta, közülük több mint 300 ezernek új adózási forma után kell néznie – vagy új munkát keresni. A pontos részletekről itt írtunk bővebben.

A törvénymódosítás elfogadása után tüntetés szerveződött Budapesten a Kossuth térre, majd a demonstrálók a Margit hidat és az Erzsébet hidat is elfoglalták.

A Margit hídról végül este 8 óra körül kezdték el kiszorítani a rendőrök a tüntetőket, hogy megindulhasson a forgalom a hídon.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság közleménye szerint tizenkét emberrel szemben szabálysértési feljelentést tettek, mert a Teréz körúton két forgalmi sávot elfoglalva, a közlekedőket akadályozva kerékpároztak.

Tíz embert megbírságoltak, illetve feljelentettek a tilos jelzés figyelmen kívül hagyása miatt.