Változik a rezsicsökkentés: aki többet fogyaszt az átlagnál, piaci árat fizet

Energia-veszélyhelyzetet hirdetett a kormány

Index
2022.07.13. 17:27
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Befejeződött Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, Németh Szilárd kormánybiztos és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tájékoztatója.

 • Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely azt mondta, hogy Magyarország nem minősíti, hogy melyik állam kit küld hozzánk nagykövetnek. A cél, hogy a következő ukrán nagykövettel jó viszonyt ápoljunk majd.

 • A felvetett kérdésre, vonatkoznak-e a távfűtéses lakásokra a bejelentett intézkedések, a válasz egy határozott nem volt.

 • A geotermikus energia használatáról Németh Szilárd elmondta: többször is foglalkozott ezzel az illetékes miniszter, több tanulmány is készült, eddig a ráfordítás miatt nem érte meg ezzel foglalkozni, viszont az elszabadult energiaárak miatt más a leányzó fekvése”.

 • A Paksi Atomerőmű működtetéséhez szükséges minden eszköz rendelkezésre áll, ha nehézkes lesz idővel a beszerzés, akkor a kormány keres majd alternatív útvonalakat, ha szükség lesz bármire.

  Kérdésre válaszolva a miniszter felhívta a figyelmet, hogy Ukrajna csak úgy válhatott EU-tagjelöltté, hogy vállalta a kisebbségi jogok maximális tiszteletben tartását, ez természetesen a kárpátaljai magyarokra vonatkozó vállalás, amelyet a magyar diplomácia ért el.

 • Gulyás Gergely szerint 50 és 300 milliárd forint között lehet többletbevétele a költségvetésnek a kata módosításával.

 • Gulyás Gergely szerint a keddi hídfoglalás a fővárosi dugók miatt alig volt észrevehető.

 • Az államtitkárok havi fizetését az infláció alatt 1,75 millióról 1,9 millióra emelték.

 • Nem tudják megbecsülni, hogy mennyit hozhat majd a költségvetésnek a túlfogyasztás gáznál és áramnál. Az MVM elfogad majd a rendszeres napi árváltozások alapján egy számítási módot, erről később lesz majd részletes tájékoztatás – mondta Gulyás Gergely.

  A miniszter nem tudta még megbecsülni sem, hogy mekkora kár érhette az államot a kata helytelen, ügyeskedő alkalmazása miatt.

 • Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy a víkendház is egy fogyasztási helynek minősül és arra is ugyanaz vonatkozik, mint más lakóhelyekre.

  Arra a felvetésre, hogy van, aki áramot használ főzésre, fűtésre, viszont minimális a gázfogyasztása, azokra is ugyanaz vonatkozik-e, mint az átlagfogyasztókra, az volt a válasz, hogy a kettő nem átjárható, tehát az átlag háztartási fogyasztás szintjéig vonatkozik az áramfogyasztóra az olcsóbb energiaár.

 • Gulyás Gergely megismételte korábbi válaszát, amikor arról faggatták, hogy miért kellett ilyen villámgyorsan átverni a javaslatot a parlamenten. Tehát a kata módosítására azért volt szükség, hogy visszatérjenek az adóforma eredeti céljaihoz. 

  Gulyás pénteken látta a tervezetet először, aztán a hétvégén több fordulóban volt egyeztetés róla. Az indítvány részleteit csak néhány órával a hétfői parlamenti döntés előtt ismerték meg a képviselők.

  A miniszter szerint okozhat bizonyos esetekben áremelést az, hogy a katázók egy részének át kell térnie más adózási formákra. 

 • Gulyás Gergely az Index kérdésére elmondta, hogy akut energiaválság esetén sincs olyan kötelezettségünk, hogy segítsünk az uniós tagállamoknak, de szívesen megtesszük, ha a magyar családok biztonságban vannak. Azt újra elismételte, hogy Szijjártó Pétert felhatalmazták további gázbeszerzésre.

  A miniszter nem árulta el, hogy milyen szektorokat érinthet először a súlyos energiaválság Magyarországon, van haváriaterv, de jelenleg biztosított a gázszállítás hazánk irányába.

  Gulyás Gergely lapunk kérdésére elmondta, hogy jelentős zárolások vannak a Miniszterelnökségnél is a minisztériumi költségcsökkentések miatt, ez náluk 60 milliárd forintot jelent, és alávetik magukat az összkormányzati döntéseknek.

 • A miniszter elismerte, hogy magasabb adóval fognak járni a kata helyett választható adóformák, vagyis közvetve adót emel a kormányzat.

  Gulyás Gergely szerint a kata módosítása nem okoz ellátási zavarokat sehol sem. Ezzel az egészségügyre utalt, előző nap a Magyar Orvosi Kamara közleményben figyelmeztetett arra, hogy a módosítás gondokat okozhat az egészségügyben.

 • A túlfogyasztók minden esetben az adott piaci árat fogják fizetni az energiaáraknál. Gulyás szerint súlyozott átlagot állapítottak meg, pl. ahol éves szinten 400 köbméter alatt van a fogyasztás, azokat kihagyták az átlagolásból.

 • Németh Szilárd a vízhiányra vonatkozó kérdésre elárulta, hogy a mai kormánymegbeszélésen a víziközművek helyzete is téma volt és körvonalazódott a megoldás.

 • Amellett, hogy kiviteli tilalmat rendelnek el a tűzifára, a kormány külön feladatba adta a tűzifahelyzet felmérését, hogy mennyit lehet előteremteni a télre, erre programot készítenek.

 • Válaszában a miniszter ismételten óvott attól, hogy Gyurcsány és párttársai bármikor is ismételten a hatalom közelébe jussanak.

 • Eltolják-e az uniós klímacélokat? – hangzott el a kérdés annak kapcsán, hogy újraindítják a szénbányászatot. Gulyás Gergely szerint ennek ellenére is tudják tartani a 2030-ra vállalt kibocsátáscsökkentést.

 • Gulyás Gergely szerint viták és különböző számítások vannak arról, hogy a kata módosítása mit jelent a költségvetésben, de nem költségvetési intézkedésként tekintenek erre. A miniszter leszögezte, az nem tartható fenn, hogy valaki a többszörösét adózza, mint más. A szabályozást visszatérésnek tartják az eredeti célokhoz, további módosításnak nem látják okát. A tiltakozásokról úgy fogalmazott a tárcavezető, hogy mindenkinek a jogszabályokat kell betartania, egy baloldali kormány idején lőtték ki a szemét a tiltakozóknak.

 • Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy miért nem a jövedelmi szinthez kötik a rezsicsökkentést, elmondta: Európában energiahiány van, nem az a kérdés, hogy ki mennyit tudna fizetni, az energiafelhasználás csökkentését kell elérni.

 • Gulyás Gergely hangsúlyozta: a kormány arról döntött, hogy október elsejéig hosszabbította meg a benzinárstopot. A helyzet gyorsan változik, bármilyen rendkívüli esemény történik, reagálhatnak, de a szándékuk az, hogy a családokat a lehető legtovább védjék meg a benzinárak elszabadulásától.

 • „A kormány nem tervezi semmiféle lakossági energiakorlátozás bevezetését” – mondta kérdésre válaszolva Gulyás Gergely. Megerősítette, hogy az energiaválság hatására Európába sokfelé várható recesszió. Mi viszont továbbra is olyan gazdasági környezetet akarunk fenntartani, amely a jövőben is csábítja a külföldi befektetéseket.

  A katával kapcsolatban megismételte, hogy 2012-ben csak a kormánypártok szavazták meg, az ellenzékiek nem. Ez kisvállalkozásoknak szánt átalányadó volt. Később elburjánzott a kata használata. Összesítések szerint a katások kétharmada munkaviszonyt váltott ki és fizet csak 50 ezer forint adót. Ez így adóelkerülésre adott lehetőséget.

 • Az Európai Parlament az, ami szándékosan ássa alá az európai értékeket, legalábbis az ottani képviselők nagy többsége – mondta Gulyás Gergely, aki nem túl érdekes, nem túl színes, és nem túl sok újat hozó fejezetnek nevezte a LIBE-bizottság mai jelentését.

 • A kormánynak minden esetre van vészforgatókönyve, ilyenkor van egy lekapcsolási sorrend, de Gulyás Gergely nem akar senkit riogatni, mert pillanatnyilag folyamatos az ellátás.

 • Németh Szilárd kormánybiztos szerint azért rendeltek el energia-veszélyhelyzetet, hogy a rezsicsökkentést fenn lehessen tartani. Ehhez működtetni kell a rezsivédelmi alapot, illetve a gáz- és áram-többletfogyasztók az átlagfogyasztás fölötti részt piaci áron kénytelenek megfizetni.

  Egy átlagfogyasztó rezsivédetten 7750 Ft-ot fizet az áramért, de ha nem lenne rezsicsökkentés, akkor ugyanez piaci áron 50,833 Ft lenne. A gáz esetében a rezsitámogatott ár 15,833 Ft szemben a piaci árral, amely 131,441 Ft lenne. A rezsivédelem, a rezsicsökkentés fogyasztási helyhez kötött, 5,6 millió villamosenergia-fogyasztót jelent és 3 és fél millió gázfogyasztót. 

  A nagycsaládosoknak a kedvező fogyasztási limit megmarad, a 3 gyerekes családoknak magasabb a limit: 2329 köbméter, és minden újabb gyereknél még 300 köbméter kedvezményes fogyasztás adott. A villanynál ez nincs meg, a gáznál viszont megmarad – mondta Németh Szilárd.

 • Gulyás Gergely újságírói kérdésre elmondta, mindent megtesznek annak érdekében, hogy legyen elegendő gáz télen. Ehhez arra van szükség, hogy a szállítások továbbra is folyamatosak legyenek, ebben egyelőre csak jó híreik vannak. A tárolókat pedig a lehető legnagyobb mértékben fel kell tölteni. A miniszter szerint az tény, hogy pazarlást sehol nem lehet megengedni, keresni kell az alternatív lehetőségeket.

 • Gulyás Gergely azzal kezdte, hogy Európában mindenhol rendkívül nehéz az energiahelyzet, Magyarországon is eljött az a pillanat, hogy a magyar kormány is energia-veszélyhelyzetet hirdessen. A háború és a szankciók miatt Európában drasztikusan emelkednek az energiaárak, az áram ára több mint ötszörösére, a gáz ára hatszorosára emelkedett, és még nem látszik a vége. 

  Gulyás Gergely szerint Európában nagy valószínűséggel nem lesz elég gáz az őszi és téli fűtési szezonra, a magyar ellátás védelmére a kormány energia-veszélyhelyzetet hirdet, hét pontból álló tervet fogadtak el, augusztusban lép életbe:

  1. Magyarország másfél milliárd köbméterről kétmilliárd köbméterre növeli a hazai gázkitermelést, még a drágább technológiák alkalmazása is lehetséges.
  2. Felhatalmazták Szijjártó Pétert, hogy további gázkészleteket szerezzen be. Ma 44 százalékos a tárolók töltöttsége, a cél az, hogy a lehető legnagyobb mértékben álljanak rendelkezésre készletek.
  3. Kiviteli tilalmat rendelnek el az energiahordozókra és a tűzifára. Egyetlen kivétel a bértárolás.
  4. Év végéig jelentősen fokozzák a hazai lignitkitermelést.
  5. A Mátrai Erőmű blokkjait minél hamarabb újraindítják.
  6. A Paksi Atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását kezdeményezik.
  7. Aki az átlag felett fogyaszt, arra kérik, hogy mérsékelje a fogyasztást, vagy fizesse meg a piaci árat. A csökkentett gáz- és áramár csak az átlag magyar háztartás fogyasztásának mértékéig marad érvényben, aki többet fogyaszt, a többletet piaci áron fizeti. Ma az átlagos havi fogyasztás Magyarországon villamos energiánál 210 kilowattóra/hó, földgáznál 144 köbméter/hó.
 • A közép-európai országok külügyminiszterei Budapesten, a Puskás Arénában találkoztak, ahol Szijjártó Péter a magyarországi földgáztározók töltöttségéről és az európai kontinens előtt álló kihívásokról is beszélt. Részletek itt.

 • Az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) elfogadta Gwendoline Delbos-Corfield zöldpárti EP-képviselő jelentését, és azt kérik, hogy egyelőre ne hagyják jóvá a magyar helyreállítási tervet, így az ehhez járó forrásokat se folyósítsák. A bizottság felsorolta tételesen a Magyarországgal szembeni aggályait, mutatjuk őket ebben a cikkünkben.

 • Múlt hét csütörtökön a megszokott időpontban tartottak Kormányinfót, akkor a középpontban a magyar gazdaság és a forint árfolyama állt. Összefoglalónkat ide kattintva olvashatja el.