Szakemberhiány miatt bizonyos kórházakban csak meghatározott időben lehet szülni

D  BJ20151203008
2022.07.13. 11:24
A szakemberhiány olyan kritikus szintre emelkedett, hogy néhány kórházban a munkaidőn kívül, ügyeleti időben nem áll rendelkezésre aneszteziológus szakorvos, aki felügyelni tudná a szülést.

Bizonyos napokon kizárólag munkaidőben lehet szülni a mezőtúri kórházban. Ügyeleti időben ugyanis nincs aneszteziológus szakorvos, aki felügyelni tudná a szülést. Van, ahol azon dolgoznak, hogy megoldják a szakorvoshiányt, és addig másik kórházat jelöltek ki a kismamáknak.

Szolnokon hasonló a helyzet, Mohácsról júniustól kezdve Pécsre viszik a szülő nőket, az RTL Híradó szerint Várpalotán pedig bő két hétre áll le a szülészeti-nőgyógyászati ellátás.

Mire kell figyelni Mezőtúron

A mezőtúri kórházban bizonyos napokon kizárólag munkaidőben lehet szülni. Ha valakinél ügyeleti időben indulna meg a szülés, őt máshova viszik, mert nincs aneszteziológus szakorvos. Neki az altatásra és a fájdalomcsillapításra is figyelni kell a szülésnél.

A település alpolgármestere közösségi oldalán azt írta, folyamatosan dolgoznak azon, hogy megtalálják a megfelelő szakembert.

Az nem derült ki, hogy ha nem Mezőtúron, akkor hol szülhetnek a kismamák az érintett időszakokban. Mezőtúrtól 40 kilométerre Szolnokon van a központi megyei kórház, csakhogy ott sem lehet mindig szülni. Júliusban például a fővárosi Semmelweis Egyetem vállalja át a szülések levezetését bizonyos napokon. 15 ilyen napot jelöltek meg azzal az indokkal, hogy

a szolnoki kórház személyi feltételek átmeneti hiánya miatt akadályoztatott.

Teljesen leállt a szülészet Mohácson és Marcalin

Mohácson is hasonló a helyzet. Június óta a 45 kilométerre lévő Pécsre viszik a szülő kismamákat, Várpalotán pedig június 18-tól legalább két hétre áll le a szülészet és nőgyógyászat. A betegeknek Veszprémbe kell menni, ami plusz 25 kilométer.

Tragikus szintű a szakemberhiány

– összegezte Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara győri elnöke, aki szerint a probléma súlyosbodik. A nagyvárosokban is előfordulhat, hogy a frekventált ellátások – mint a szülészet, gyermekgyógyászat, vagy sürgősségi ellátás, intenzív osztályok – nem tudnak funkcionálni, mert egy orvos sem lesz, aki az ügyeletet tudná vinni. A szülészetet nevezte kritikus területnek, mert több más szakmától is függ.

Kell hogy legyen elég szülésznő, szülészorvos és ápoló, aki a szülészeti osztályon dolgozik, és emellett kell hogy legyenek elég háttérszakmák is

– vélekedett Szijjártó László, aki szerint ha a háttérszakmákból akár egy is hiányzik, akkor már nem lehet biztonságos ellátást nyújtani.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság azt írta, Mezőtúron csak olyan eseteket nem tudnak ellátni adott napokon ügyeleti időben, ahol műtétre van szükség, ami a nőgyógyászati műtéteket is érinti. Hozzátették, nemcsak Mohácson állt le teljesen a szülészet, hanem Marcaliban is.

(Borítókép: A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet új épülettömbje Szolnokon 2015. december 3-án. Az intézményben több mint 7,7 milliárd forintos fejlesztés fejeződött be. Fotó: Bugány János / MTI)