Több rendőri intézkedés is történt a tegnapi tüntetés során

2022.07.14. 12:41
A demonstrálók csoportjai a főváros több pontján is akadályozták a közlekedést. Volt, aki ellen szabálysértési eljárást indítottak, másokat garázdaság vagy hivatalos személy elleni erőszak miatt állítottak elő.

A Kossuth Lajos térre szerdán bejelentett gyűléssel összefüggésben rendőri intézkedés nem történt, de utána a demonstrálók csoportjai a főváros több pontján akadályozták a közlekedést – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon, felsorolva, hogy milyen intézkedéseket hajtottak végre.

A rendőrség biztosítja a véleménynyilvánítás és a békés gyülekezéshez való jog gyakorlását, ez azonban nem eredményezheti mások jogainak olyan mértékű csorbítását, mint amit a főváros legforgalmasabb közlekedési útvonalainak órákra történő teljes megbénítása jelent

– írták a közleményükben.

  • A rendőrök szabálysértési feljelentést tettek három ember ellen, aki kerékpárral, illetve gyalogosan akadályozta a forgalmat a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződésében.
  • Az Erzsébet híd budai lehajtójánál egy férfi lánccal ütött fejbe egy rendőrt, a feltételezett elkövetőt elfogták, ellene hivatalos személy elleni erőszak miatt az ügyészségen kezdeményeztek büntetőeljárást.
  • Szintén a hídnál egy másik férfit garázdaság gyanúja miatt állítottak elő.
  • Egy férfit az egyesülési és a gyülekezési szabadság megsértése vétségének gyanúja miatt fogtak el.
  • Az Erzsébet hídon egy férfi és egy nő a rendőrök többszöri felszólítása ellenére újra visszament az úttestre. Mindkettőjüket előállították, a férfinél kábítószergyanús anyagot is találtak, emiatt ellene büntető-, a nő ellen szabálysértési eljárás indult.
  • A Margit hídon két embert garázdaság miatt állítottak elő a rendőrök, három esetben kényszerítőeszközt alkalmaztak, miután többszöri felszólítás után sem voltak hajlandóak az úttestről felmenni a járdára.

Szerdán a kisadózó vállalkozók tételes adójáról (kata) szóló törvény módosítása ellen tartottak demonstrációt Budapesten.