Lélegeztetőgépeket és Covid-teszteket fognak gyártani Kővágószőlősön

2022.07.14. 06:50
Az Európai Unió és a magyar kormány támogatásával 914,75 millió forintból fejlesztette Covid-19-specifikus lélegeztetőgép- és diagnosztikai gyártókapacitását a Femtonics Kft. a Pécshez közeli Kővágószőlősön.

A cég a fejlesztéshez 731,80 millió forint feltételesen visszatérítendő támogatásban részesült a Széchenyi 2020 programból – közölte a társaság az MTI-vel.

A projekt célja exportképes magyar orvostechnikai és orvosdiagnosztikai termékek, a többi között a cég LUCA típusú lélegeztetőgépének és ultragyors, Femto-ID Covid-tesztjének hazai gyártásához szükséges feltételek biztosítása volt. A fejlesztés eredményeként lehetőség nyílik a Magyarországon kifejlesztett lélegeztetőgép-család és Covid-19-teszt kritikus komponenseinek hazai gyártására.

A közlemény szerint az orvostechnológiai kutatásra és gyártásra létrehozott, több mint 250 négyzetméteres gyártóüzem idegtudományi kutatások folytatására, a többi között lézermikroszkópos mérések lebonyolítására biztosít lehetőséget, valamint gépészeti elemek készítésére is alkalmas. A gyártósoron a lélegeztetőgép-alkatrészek és a Covid-tesztek chipkomponenseinek gyártása is elvégezhető, beépített EU minőség-ellenőrzési folyamatokkal.

A Femtonics Kutató és Fejlesztő Kft. a Magyar Tudományos Akadémia kutatói által 2005-ben alapított innovatív és gyorsan gyarapodó spin-off cég, fő tevékenysége a legkorszerűbb idegtudományi kutatásokra és k+f-tevékenységekre optimalizált kétfoton mikroszkópok fejlesztése, gyártása és exportja. A nyilvános cégadatok szerint a Femtonics Kft. 2021-ben 1,484 milliárd forint értékesítési nettó árbevételt ért el a 2020. évi 943 millió forint után, az adózott eredménye 2021-ben 245 millió forintot, 2020-ban 67 millió forintot tett ki.