Csúcsot döntöttek a magyarországi naperőművek

2022.07.14. 21:45
Új termelési csúcsot értek el a magyarországi napelemparkok július 13-án, szerda délután: az 50 kW és a feletti nagy naperőművek összesített termelése 13.15 körül meghaladta az 1836 MW-ot a nettó kereskedelmi elszámolási mérések alapján, mintegy 23 MW-tal felülmúlva a korábbi rekordot – derül ki a MAVIR honlapján található adatokból.

Az eddigi csúcsteljesítményt napra pontosan három hónappal korábban, április 13-án állította fel a hazai napelemkészlet, amikor is az összesített termelés rövid ideig elérte a 1813,4 MW-ot. Az újonnan felálló napenergia-rekord idején a magyarországi rendszerterhelés (villamosenergia-felhasználás) közel 37 százalékát fedezték a nagy naperőművek – a MAVIR nettó üzemirányítási mérései alapján. A teljes hazai erőművek termelésén belül ez a szám valamivel alacsonyabb volt. 

Bár csat átmenetileg voltak képesek tartani az új csúcsot a nagy naperőművek, a kedvező körülményeknek köszönhetően reggeltől késő délutánig meghatározó volt a termelésük a magyar árammixben. 

A napenergia-termelés növekedése nemcsak az ország energia- és klímapolitikai stratégiai céljai szempontjából jó hír, de a jelenleg nemzetközileg dúló energiaválság tekintetében is. Minden egyes itthoni forrásból származó watt csökkenti az ország villamosenergia- és földgázimport-függőségét – írja a Portfolio