Varga Mihály szerint az ország egészségipari ellátása biztosítva van

D VAJ20220714017
2022.07.14. 15:49
A magyar ipar, ezen belül az egészségipar képes az ország teljes és biztonságos ellátására – jelentette ki a pénzügyminiszter Mátészalkán, az EU-FIRE Kft. nyolcmilliárd forint értékű egészségipari fejlesztésének átadásán.

Varga Mihály pénzügyminiszter Mátészalkán, az EU-FIRE Kft. nyolcmilliárd forint értékű egészségipari fejlesztésének átadásán azt állította, hogy az ellátásbiztonság biztosítva van.

Az Egészségipari Támogatási Program (ETP) hozzájárulásával megvalósult beruházáshoz jelentős állami támogatás is társult. A tárcavezető hozzátette, „az én házam, az én váram” elvet túllépve „szabályosan be kell törni” ezekkel a termékekkel a kórházakba, és lehetőség szerint minél több és világszínvonalú, hazai gyártású eszközt kell eljuttatni a magyar egészségügyi ellátórendszerbe.

A magyar egészségipar mára erősíti a gazdaság növekedési képességét, hozzájárul Magyarország európai szintű versenyképességének emeléséhez, illetve képes exportálni is

– hangsúlyozta a pénzügyminiszter. Leszögezte, itt olyan termékek készülnek, amelyek a világ bármelyik pontján képesek biztosítani az egészségügyi ellátást.

A kocsordi és mátészalkai egység körülbelül száz munkavállalónak ad munkát. Varga Mihály rámutatott, az ETP több mint 66 milliárd forint értékű fejlesztései 5700 munkahely létrejöttéhez és megőrzéséhez járultak hozzá.

Eszközből nem lesz hiány, csak szakember kéne

Varga Mihály elmondta, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisváros új üzemében nagy mennyiségben tudnak előállítani műtéti segédeszközöket, fecskendőket és védőeszközöket, a termelés pedig teljesen automatizált és részben robotizált gyárakban zajlik – írja az MTI.

Az Egészségipari Támogatási Program (ETP) hozzájárulásával megvalósult beruházáshoz jelentős állami támogatás is társult, ilyen, a mátészalkai fejlesztéshez hasonló projektekre több helyen és területen is szüksége van Magyarországnak 

– hangsúlyozta a tárcavezető.

A mátészalkai beruházásról Kovács Péter, az EU-FIRE Kft. stratégiai igazgatója elmondta, a társaság közeli, kocsordi üzeme már 2021-ben elkezdte a precíziós orvosi fém- és műanyageszköz-gyártást a hazai egészségipar számára. A két ütemben megépült mátészalkai üzem emellett képes évente 300 millió darab fecskendőt, 350 millió darab injekciós tűt és csaknem 200 millió darab nitrilanyagú vizsgálókesztyűt készíteni.

Az Index korábban helyzetjelentést adott az egészségügyi ellátás jelenlegi állapotáról, mely szerint olyan súlyos a szakemberhiány, hogy az ellátás meghatározott időben nem biztosított bizonyos kórházakban. Összegyűjtöttük, mely kórházak érintettek.

(Borítókép:  Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond az EU-FIRE Kft. orvosi segédeszközöket gyártó üzem átadásán Mátészalkán, 2022. július 14-én. Fotó:  Vajda János / MTI)