Pártai Lucia: Tragikus, ami zajlik, már egy komolyabb csapadék sem segít

D KOM20220627010
2022.07.15. 14:57
A pénteki lehűlés teljesen átmeneti állapot, holnapra ebből már semmit nem fogunk tapasztalni – jelentette ki Pártai Lucia meteorológus az Indexnek. Mint mondta, éjszaka főként az ország nyugati felén és délen lehet kisebb eső, záporeső, esetleg zivatar. Keleten azonban eseménymentesnek ígérkezik az éjszaka.

Pártai Lucia meteorológus kitért arra, hogy az aszály rettenetesen nagy az Alföldön, és ez egyelőre nem is fog mérséklődni. Mint mondta, a hőmérséklet valamelyest frissebb, de újból visszatér a kemény kánikula. Elmondása szerint 4-5 nap a nagyon megbízható előrejelezhetőség, és maximum 14 a tendenciózus előrejelezhetőség határa, ami a megbízhatót jelenti, de ebben a távlatban egyelőre nem látszik, hogy számottevő csapadékot hozna az időjárás.

Sajnálatos módon az Alföldön, ha ezen időszak után jönne bármilyen komolyabb csapadék, az a kukoricán és a napraforgón nem képes segíteni

– mondta Pártai Lucia. Hozzátette: ez rettenetesen kemény év. A Dunántúlon és Észak-Magyarországon szerencséje van a termelőknek, de az Alföldön tragikus szintet ölt az aszály. Elmondása szerint gyakran jár a vidéken, és a termelők teljesen kétségbe vannak esve, ugyan a búza és az árpa fele termést hozott, de a kukorica- és a napraforgótermést nem tudják megmenteni. Pártai Lucia szerint csak ott lehet mérsékeltebb a kár, ahol használnak valamilyen öntözőrendszert, de ahol nem tudtak öntözni, ott nem sok termésre lehet számítani.

A meteorológus szerint a búzatermés elég jó volt idén, sokkal több is termett, mint amire Magyarországon a kenyérgabona szempontjából szükség van. Ugyanakkor megjegyezte, ettől jóval több szokott teremni.

A nyaralóknak jó hírekkel is szolgált a meteorológus. Mint mondta, a lehűlésnek szombat reggelre már nyoma sem lesz. Zömmel szikrázó napsütés és erős UV-sugárzás várható, délután lesz egy átmeneti felhősödés, ami szintén egy gyors mozgású, gyenge változás lesz. Ennek hatására ismét megerősödik az északnyugati szél, és az ország délnyugati harmadán elszórtan záporok, zivatarok alakulhatnak ki. Legfeljebb elvétve lehet számítani néhány kemény zivatarra, de ez nagyon kis területen alakulhat ki.

Ezek után ismét derült lesz az ég, ez lesz jellemző vasárnap is. Gyorsan le lehet majd égni, úgyhogy óvatosan – hívta fel a figyelmet.

(Borítókép: Szökőkútban frissíti magát egy férfi a hőségben az egri Dobó téren 2022. június 27-én. Ezen a napon életbe lépett az országos tiszti főorvos által elrendelt harmadfokú hőségriasztás. Fotó: Komka Péter / MTI)