650 ezer forinttal emelte meg miniszterei fizetését Orbán Viktor

image 6483441 (26)
2022.07.15. 18:42
Bár a miniszterelnök pár hete azt mondta, nem most van itt az ideje a bérkérdésben történő előrelépésnek, a miniszteri fizetéseket most látványosan megemelte.

Az eddigi 1,9 millió forint helyett az új kormány miniszterei (nagy volt a szórás a fizetések között, és egységesítették – a szerk.) már több mint 2,6 millió forintot vihetnek haza, ami 33 százalékos béremelést jelent. A parlament júniusban elfogadott egy törvénymódosítást, amely nemcsak Orbán Viktor fizetését emelte meg drasztikusan, de a miniszterelnök egyedüli hatáskörébe vonta a kormánya tagjai, az államtitkárok, a miniszterelnöki biztosok és a miniszterelnöki megbízottak illetményéről szóló döntést is.

A kormány oldalára a napokban feltöltött – de az RTL szerint visszadátumozott – dokumentumok szerint az előző kabinetben az 5 millió forintot kereső Süli János és Mager Andrea kivételével havonta bruttó 1 979 400 forintot kaptak a miniszterek a munkájukért.

Május 25-től viszont 2 632 800 forintra nőtt a fizetésük. Ez a 33 százalékos (653 400 forintos) emelés jóval meghaladja az éves inflációt is.

Sok kormánytag fizetése már megközelíti a négymillió forintot

A múlt heti Kormányinfón Gulyás Gergely arra is hivatkozott, hogy eddig is a miniszterelnök döntött a kormánytagok fizetéséről, és ő 2018 óta következetesen az előző évi átlagbér hatszorosában határozza meg azt. Előtte 2018-ban emelték meg a miniszterek fizetését jelentősen: az addigi 1,1 millió forintról közel 1,8 millióra.

A kormány tagjai közül Semjén Zsolt, Gulyás Gergely, Lázár János, Nagy István, Navracsics Tibor, Rogán Antal, Szijjártó Péter, Varga Judit és Varga Mihály a parlamentnek is tagjai, akik képviselői munkájukért további bruttó 1 316 400 forintot kapnak, így a havi bruttó jövedelmük közel négymillió forint – írja az rtl.hu.  

(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)