1,5 millió tonna búzával kevesebb lehet az idei hozam Magyarországon

2022.07.15. 06:44
Csaknem 400 millió forintnyi kár keletkezett az idei mezőgazdasági hozamban Magyarországon az aszály miatt. Az Agrárminisztérium szerint az idén négyszeres az aszálykár a korábbiakhoz képest.

Rég nem látott aszály pusztít az Alföldön. A kevesebb búzatermés mellett probléma még, hogy a szárazság hatalmas károkat okozott mintegy 300 ezer hektár kukorica- és 200 ezer hektár napraforgótermésben is. A kár forintban kifejezve körülbelül 400 milliárd forintra rúg, azonban az agrárminiszter szerint a belföldi hiánytól nem kell tartani.

Nagy István azt mondta, exportra jut majd kevesebb, mivel a szokásos 5,5 millió tonna búza helyett csupán 4 millió tonna várható Magyarországon. Emellett a dunántúli hozam is kedvező, de a forróság itt sem kedvezett a növényeknek.

Az Agrárminisztérium szerint az idén négyszeres az aszálykár a korábbiakhoz képest, ezért a gazdáknak az agrárkárenyhítési rendszer és az aszálybiztosítás jelenthet segítséget, de a takarmánynak való termés miatt még aggódnak az állattartók.

Az RTL azt írja, ami takarmány itthon nem terem meg, azt külföldről próbálják pótolni. Az agrárminiszter csütörtökön Ukrajnában egyeztetett a háború miatt bent ragadt készletek felszabadításáról.