A tüntetések utáni első választásokat tartják Magyarországon vasárnap

DBZOL20180708024
2022.07.16. 17:16
A katatüntetéseket és a rezsicsökkentés átalakításának bejelentését követő első választásokat tartják Magyarországon vasárnap. Időközi voksolás lesz többek között Salgótarjánban, Esztergomban és Mezőtúron.

Az április 3-i országgyűlési választások után több vasárnapon is időközi voksolások zajlottak, számos kormánypárti sikerrel, aminek lehetséges okairól itt, az ellenzék egy-egy helyi vitájáról pedig itt írtunk. Július 17-én, vasárnap újra több településen járulhatnak az urnákhoz az arra jogosultak.

A Vas megyei Kondorfán 2020 októberében oszlott fel a képviselő-testület. A polgármesteri tisztségért ketten indulnak, az előző faluvezető, Gaál Ferenc és a szintén független Takács Róbert, aki tagja volt az előző testületnek is. A négy képviselői mandátumért hatan indulnak, valamennyien függetlenek, közülük ketten voltak korábban is képviselők.

A Győr-Moson-Sopron megyei Darnózseliben is a képviselő-testület feloszlása miatt lesz időközi választás. A polgármesteri tisztségért két független jelölt indul, Budai Dániel és Némethné Molnár Andrea. A hat képviselői helyre kétszer annyian pályáznak, a 12 aspiráns mindegyike független.

Taktaszadán az előző testület feloszlott, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen a polgármesteri tisztségért ketten – Filep András korábbi polgármester és Pásztor Jánosné alpolgármester –, a hat képviselő-testületi helyért huszonketten indulnak, valamennyien független jelöltként.

Somoskőújfaluban tavaly júliusban mondták ki a képviselő-testület feloszlását – négy igen és három nem szavazattal –, azzal az indokkal, hogy nem tudnak együtt dolgozni Tóth László (független) polgármesterrel. Három független jelölt indul a polgármesteri posztért, Csengődi Károly, Tábori Anita és Tóth László. A hat képviselői helyre 13-an pályáznak, mind függetlenek.

Esztergomban és egy alföldi városban is dönthetnek

Sajószentpéteren haláleset miatt kellett kiírni egyéni választókerületi képviselő-választást. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen a hét induló között van öt független (Fucskó János, Koleszár István, Nagyné Szabados Mária Katalin, Soltész Imre, Szepesi Józsefné) és két, pártok által támogatott jelölt: Tóth Ferenc a Munkáspárt színeiben áll rajthoz, míg Geregur József Áron neve mellett a Demokratikus Koalíció és az MSZP logói láthatók.

A Baranya megyei Szilváson az előző településvezető, a tisztséget 2010 óta betöltő Schaff József (független) halála miatt tartanak időközi választást, két független jelölt van: Hózsa Csaba és Hózsa Gyula.

Salgótarjánban haláleset miatt írtak ki egyéni képviselői időközi választást, négy jelölt indul: Egyedi Norbert (Mi Hazánk Mozgalom), Ludányi József (független), Nagy Attila Tibor (Munkáspárt–ISZOMM) és Szabó Csaba (Fidesz–KDNP). Ludányi József hivatalosan független, viszont a 3100.hu arról számolt be, hogy a Demokratikus Koalíció, az MSZP, a Jobbik, a Párbeszéd és az LMP is mögötte sorakozott fel támogatóként.

Szentendrén lemondás után lesz egyéni képviselői időközi választás. A kormánypártok jelöltje Szabados András, a Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület Puskás Rékát indítja, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt Bürger Zoltánt.

Esztergomban lemondás után választanak képviselőt, a hatpárti ellenzék tagjai közül nincs induló a városban, ketten szállnak ringbe: Méhes Szilveszter (Mi Hazánk), Varga Krisztián (Fidesz–KDNP).

A vasárnapi időközi választásoknak Mezőtúr lesz az egyik legjelentősebb helyszíne, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei városban az új polgármesterről döntenek, miután az előző városvezető, Herczeg Zsolt április 3-án megnyerte a kormánypártoknak az egyéni választókerületet, és az országgyűlésben folytatta munkáját.

Az alföldi városban három jelölt közül választhatnak az arra jogosultak: Fekécs Gábor (Tegyünk Együtt Közösségünkért Egyesület), Nagy István (független), Szűcs Dániel (Fidesz–KDNP).

Jászboldogházán is lemondott a polgármester, itt két független jelölt kampányol a választók bizalmáért: Fazekas Adrián József és Koczáné Fehérváry Mária.

(Borítókép: Balogh Zoltán / MTI)