Dömötör Csaba a rezsicsökkentés fontos részletszabályára hívta fel a figyelmet

Rezsicsokkentes
2022.07.17. 08:40
Európában egyedül a magyar kormány védi erős árkorlátozással a családokat – emelte ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Hozzátette, az áremelkedések szinte minden európai országban közvetlenül a családokat terhelik. A részletszabályok az árképzésre, a szabályozás módjára is kiterjednek majd. Külön foglalkoznak továbbá azok helyzetével, akik csak áramot fogyasztanak, gázt pedig egyáltalán nem, vagy csak nagyon keveset, továbbá kitérnek a kistelepüléseken élők helyzetére és a nagycsaládosok védelmére is.

Dömötör Csaba kifejtette, a most meghozott kormányzati döntéseket a háború és az egész Európát sújtó energiaválság indokolja.

Elmondta, a háború mindent megváltoztatott, évtizedek óta nem látott mértékben emelkednek az árak, és emellett egyre markánsabban felvetődik az a kérdés, hogy lesz-e egyáltalán elég gáz Európában.

Közölte, az Európai Unió, amely pár hete még gázszankciókkal fegyelmezte volna Oroszországot, most elegendő készlet nélkül maradhat.

Ilyen az, amikor a realitásokat nagy ívben elkerülő politika találkozik a keserű valósággal. Eljutottunk oda, hogy a háború most Európának fáj a legjobban, ebből a helyzetből kell kitörni. A kezdő lépés az lehet, hogy Brüsszelben belátják, hogy nagyon félremérték a helyzetet

– mondta az államtitkár az energia-veszélyhelyzetet értékelve.

Hamarosan új rendelet születik

Dömötör Csaba az MTI szerint beszélt arról is, hogy az új rezsivédelmi szabályok kidolgozása során minden élethelyzetet, speciális életkörülményt igyekszik megvizsgálni az energia-veszélyhelyzeti operatív törzs.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon már évek óta hatályban van a rezsicsökkentés. „Európában egyedül a magyar kormány védi a magyar családokat” – jegyezte meg.

Az államtitkár azt mondta, a cél változatlanul az, hogy a lehető legnagyobb mértékű védelmet biztosítsák a magyar családoknak. A rezsicsökkentést úgy tudják fenntartani, ha azt az átlagfogyasztásig biztosítják.

Az új részletszabályokon jelenleg is dolgoznak a szakemberek. Ezeket az energia-veszélyhelyzeti operatív törzs véglegesíti majd, a vonatkozó rendelet is hamarosan megszületik.

A részletszabályok az árképzésre, a szabályozás módjára is kiterjednek majd. Külön foglalkoznak továbbá azok helyzetével, akik csak áramot fogyasztanak, gázt pedig egyáltalán nem, vagy csak nagyon keveset, továbbá kitérnek a kistelepüléseken élők helyzetére és a nagycsaládosok védelmére is – emelte ki Dömötör Csaba.

Európát sújtja leginkább

Az államtitkár azt mondta, a magyar kormánynak egyszerre kell gondoskodnia a családok védelméről és arról, hogy legyen elegendő gáz télre. Utóbbi biztosításával Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is foglalkozik, a gáztározók feltöltése ütemesen zajlik – mondta Dömötör Csaba.

Dömötör Csaba reményét fejezte ki, hogy Brüsszelben is felismerik, az elmúlt hónapok politikájának már mostanra is súlyos következményei lettek. Az áremelkedések miatt ugyanis – mint fogalmazott – Oroszország „a pénzénél van”, leginkább Európát sújtja a háborús helyzet.

Az államtitkár szerint bármikor lesz vége az ukrajnai háborúnak, „a gazdasági következményei velünk maradnak”.

Dömötör Csaba úgy fogalmazott, „kemény időszak következik”, ezért is mindent meg kell tenni a magyar családok és a munkahelyek védelméért.

(Borítókép: Index)