Az ivóvíz-szolgáltatók felkészültek a kánikulára

2022.07.17. 20:10
A Technológiai és Ipari Minisztérium Facebook-bejegyzésben arra hívta fel a figyelmet, hogy az ivóvíz-szolgáltatók felkészültek a nagy kánikulára, úgyhogy nem kell aggódni, mert lesz elég víz.

A minisztérium azt írja, hogy az ivóvíz-szolgáltatók már most készülnek a nagy kánikulára, hogy a megnövekedett vízigényű időszakokban is maradéktalanul ki tudják szolgálni a lakosság igényeit. 

A megnövekedett vízigény különösen jellemző a turisztikailag kiemelt térségekben és az agglomeráció azon részén, ahol az ingatlanok és a lakosság száma az utóbbi években ugrásszerűen megnövekedett

– írja a tárca. 

A minisztérium közleménye szerint a szolgáltatók már most készülnek a következő napokban várható extra vízigényre, de mivel a vízbázisok megfelelő tartalékkal rendelkeznek, ezért nem lesz gond. Ha a rendkívüli időjárás miatt mégis korlátozásra kerül sor, akkor a szakemberek alternatív módon, például lajtos kocsival, zacskózott vízzel biztosítják a vízellátást – teszik hozzá.

Felhívják a figyelmet arra, hogy kánikula idején oda kell figyelni a megfelelő hidratálásra, fontos a rendszeres és bőséges, akár napi 3-4 liter víz elfogyasztása is.

Az év minden időszakában, de hőségriadó idején különösen fontos a tudatos, felelős vízfogyasztás, így ha igazán hideg vízre vágyunk, akkor érdemes a csapvizet nem kifolyatni, hanem inkább hűtőszekrényben hűteni, a locsoláshoz pedig lehetőség szerint esővizet, kútvizet használjunk

– zárják a közleményt.

Júniusban egész Pest megyében vízhiányt okozott a kánikula miatt megnőtt fogyasztás. Emiatt a legtöbb településen vízkorlátozást vezettek be. Néhány helyen egészen drámai helyzetről számoltak be a víz nélkül maradt olvasók. Több településen a vízszolgáltatás helyreállása után sem engedtek a korlátozásokból.