Figyelem, kezdődik az őzek násza

D  TT20150811012
2022.07.17. 13:47
A balesetek elkerülése érdekében főleg a figyelmeztető tábla közelében javasolt az elővigyázatosabb közlekedés az utakon, mivel megkezdődött az őzek párosodási időszaka.

„Több tízezres őzállomány lehet a megyében is, és most fokozottan kell rájuk figyelni, hiszen elkezdődött az üzekedési időszak” – mondta az Országos Magyar Vadászkamara Csongrád-Csanád megyei Területi Szervezetének és közgyűlésének elnöke. Gémes László hozzátette, ilyenkor a hormonok dolgoznak az állatokban, ezért szinte csukott szemmel vágnak neki az útnak.

Országos Magyar Vadászati Védegylet arra figyelmezteti az autósokat, hogy ilyenkor az állatok a megszokottnál többet mozognak, gyakrabban futnak ki az utakra veszélyeztetve az autós forgalmat.

Bárhol felbukkanhatnak

Az Országos Vadászati Védegylet becslése szerint Magyarország őzállománya több mint 374 ezer egyedből áll, és minden régióban találkozhatunk velük. Párzás idején – amelyet a vadásznyelv üzekedésnek hív – az egymást kergető állatok aktívabbak, figyelmetlenebbek, akár fényes nappal is kiszaladhatnak az útra – írja a delmagyar.hu.

6500 nagyvadelütésből több mint 5000 esetben őzet gázolnak el, közülük sokat a párzási időszakban.

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet, mint a vadgazdálkodást folytató szervezetek érdekképviselete, azt kéri az autósoktól: a szokásosnál is óvatosabban vezessenek a következő hetekben.

Megelőzhetők a balesetek

Gémes László azt is elmondta, hogy egy kis elővigyázatossággal elkerülhetők a balesetek.

Javasolja, hogy az autó az úttest közepe felé húzódva haladjon, a sofőr pedig távolabbra is pásztázza az utat, mert így könnyebb kiszúrni az úttest mellett álló vadakat.

Rossz látási viszonyok mellett érdemes lassítani. Ha látunk egyet, biztosan követi egy másik, mert csapatostul járnak.

Amennyiben nem tudjuk kikerülni az őzt, vészfék használatát javasolja, és ne rántsuk el a kormányt, mert ha átsodródhatunk a szemközti sávba vagy letérhetünk az útról, abból még komolyabb baleset származhat.

A vadak elütése közúti balesetnek minősül, így ilyenkor is mindenképpen rendőrt kell hívni. A jelenlegi jogi szabályozás szerint a biztosító csak abban az esetben köteles a vadgázolásból adódó károk megtérítésére, amennyiben vadveszélyt jelző táblával ellátott útszakaszon történt a baleset.

(Borítókép: Kovács Attila / MTI)