Zacher Gábor: Több száz olyan növényfaj van, ami tudatmódosító anyagokat tartalmaz

DSC6260
2022.07.17. 15:21
Őseinkkel ellentétben a mai kor embere sem a hatásukkal, sem a felhasználási módjukkal nincs tisztában a toxikológus szerint.

Zacher Gábor toxikológus a Facebook-oldalán tartott online előadásában egy teaszeánsz következményeiről megjelent hírekre reagálva beszélt olyan, a természetben is előforduló anyagokról, amelyek hallucinációt, pupillatágulást, szapora szívverést, valamint más, kábítószer-használatkor tapasztalható tüneteket is okozhatnak. 

A toxikológus elmondta, gombafajok is tartalmaznak olyan – akár LSD-hez hasonlatos szerkezetű – hatóanyagokat, amelyek hallucinációs élményeket okoznak. Már időszámításunk előtt 7000-ben Tassiliben készültek sziklarajzok, amelyek gombafejű isteneket ábrázoltak, utalva azokra a gombákra, amelyeknek egyes fajtájából 80-100 darab szükséges ahhoz, hogy kábítószerhez hasonlatos élményt okozzanak. 

A gombákon kívül számos más növény is tartalmaz hasonló anyagokat, ilyen például a csattanó maszlag, a bolondító beléndek vagy a trombitavirágok. 

Az ayahuasca több növényből készült főzet, amely elsősorban hallucinációt okoz, de más növényekkel keverve további, kábítószerhez hasonlatos hatásokat is kelthet. Zacher Gábor elmondta: az ilyen főzetek néhány percen belül remegést, majd keringési tüneteket, homályos mentális állapotot eredményeznek, erősödő színekkel, ibolyaszínű képekkel, a valóságos környezetet felnagyító látásmóddal és megerősödött éjszakai látással. 

A toxikológus szakember online előadásában hangsúlyozta: ugyan ezek a növények nem véletlenül vannak velünk, a természetben fellelhető, kábító hatású növényekkel az a legnagyobb probléma, hogy míg őseink tudták azokat használni, addig a mai kor embere nem tudja. Sem a hatásaikkal, sem a felhasználási módjukkal nem vagyunk tisztában. 

A héten nyomozást indított a rendőrség a siklósi erdőben egy szeánszról eltűnt, majd meztelenül, súlyos sérülésekkel megtalált egykori ValóVilág-szereplő ügyében. A napvilágra került információk szerint a szeánsz résztvevői az ayahuasca nevű főzetből fogyasztottak. Az összejövetel állítólag egyfajta spirituális utazás, ahová az emberek azért mennek, hogy megoldandó problémáikra válaszokat kapjanak belső énjüktől. 

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)