Rengeteg gyógyszert fogyasztanak a magyarok

2022.07.18. 13:11
Az áprilisi forgalomhoz képest hatszázalékos emelkedés figyelhető meg a vényköteles gyógyszerek eladása szempontjából, ami az előző évhez képest 12 százalékos növekedés.

„Májusban tovább folytatódott a támogatott vényköteles gyógyszerforgalom bővülése az áprilisi lassulás után” – közölte a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) gyógyszerforgalmi adatait elemző Hiflylabs Zrt.

A fogyasztásra vonatkozó adatok elemzésénél azonban figyelembe kell venni, hogy tavaly májusban még a koronavírus miatt érvényben lévő intézkedések is befolyásolhatták a vényköteles gyógyszerek piacát. 

Ahogy a forgalmi adatok, úgy a dobozeladások száma is jelentősen megemelkedett – írja a Világgazdaság. 2022 májusában 16,3 millió doboz vényköteles támogatott terméket vásároltak a magyar gyógyszertárakban. A növekedés mértéke az előző májushoz képest 5,6 százalék, áprilishoz képest 4,9 százalék. 

Az adatok vizsgálatából az látszik, hogy az eladott mennyiség növekedése nem oszlik el egyenlően a különböző gyógyszerek között. Az áprilisban tapasztalható emelkedéshez a szívgyógyszerek járultak hozzá a legnagyobb mértékben, 2,2 százalékponttal. 

Egyetlen kategóriában volt tapasztalható csökkenés, ezek pedig a fertőzésellenes szerek: idetartoznak az antibiotikumok is, amelyek darabszáma tízszázalékos esést mutat az előző időszakhoz képest. Az éves fogyasztást nézve azonban nem történt visszaesés, sőt hatvan százalékkal többet vásároltak antibiotikumból a magyarok.