Több megyében is kevés a szúnyog az aszály miatt

2022.07.18. 10:09
Gyérítik a szúnyogokat a Magyarország Duna menti területein. Húszezer hektáron folytatódik a szúnyogok elleni védekezés az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint.

A következő napokban a főváros Duna menti területein,

  • Győr-Moson-Sopron megyében Csorna térségében,
  • néhány Veszprém és Vas megyei településen,
  • a Csepel-sziget térségében,
  • valamint Baja és Mohács környékén gyérítik a szúnyogokat – tájékoztat az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Mint írták, a munkát leginkább este és éjszaka, platós gépjárművekre rögzített szúnyogirtó berendezésekkel végzik.

A tervezett időpontok megtalálhatók a katasztrófavédelem honlapján. Mivel esős vagy szeles időben nem lehet a kezeléseket elvégezni, olyankor a meghirdetett időpontot követő két nap valamelyikén történik a szúnyoggyérítés.

Kevés a szúnyog az aszály miatt

A közlemény szerint az Alföld jelentős részét érintő aszály miatt továbbra is kevés a szúnyog Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében. „Érezhető ártalom” csak a nyugati országrészben, a Duna mentén és esőzések után, kisebb területeken alakult ki az elmúlt hetekben.

A csípőszúnyogok megfelelő hőmérsékletű állóvizekben képesek kifejlődni, amelyek lehetnek állandó tavak, mocsaras területek, kisebb vízmegállások, pocsolyák, ház körül összegyűlt vizek, de akár faodúban lévő víz is elegendő egyes fajok számára. Az állandó tavakban a rovarok természetes ellenségei ellensúlyozzák a szaporodásukat, így extrém szúnyoginvázió nagyobb esőzések vagy árvíz után az ideiglenes vizekben tud kialakulni – idézi a katasztrófavédelem közleményét az MTI.