A honvédelmi minisztert megkérdezték, hogy mi a terv a Hadtörténeti Múzeummal

2022.07.19. 19:08
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az Országgyűlésben adott választ arra a kérdésre, hogy mi a terv a Hadtörténeti Múzeummal, amelynek helyére be akarják költöztetni a Honvédelmi Minisztériumot.

Elsőként írtunk részletesen az Indexen arról, hogy a Honvédelmi Minisztériumot a budai várba, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum épületébe akarják költöztetni (azóta már meg is kezdődött a tárlatok bontása, a gyűjtemények kiköltöztetése).

Cikkünk megjelenésének napján a parlamentben Lukács László György jobbikos képviselő nyújtott be írásbeli kérdést a honvédelmi miniszternek arról, hogy „valóban költöznie kell a Hadtörténeti Múzeumnak?”. A politikus megkérdezte, hogy mikor költözhet be a várba a Honvédelmi Minisztérium, mi a terve a tárcának a Hadtörténetivel, és hogy várhatók-e leépítések az intézményben a következő hónapokban.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf válaszát kedden tették közzé az Országgyűlés honlapján. A miniszter szó szerint azt írta: „A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum a magyar és a kapcsolódó egyetemes katonai örökségünk megőrzésére hivatott intézmény. Feladatai a szakterületét érintő tudományos kutatások folytatása, valamint hogy méltó, modern, a XXI. századi körülményeknek megfelelő, a fiatalok számára is könnyen befogadható, átélhető, interaktív kiállításokat hozzon létre. 

A Kormány célkitűzése, hogy ezeket a feladatokat az intézmény méltó módon és méltó helyen láthassa el olyan körülmények között, melyek a nagyközönség és a tudományos közélet számára is biztosítják a jelenleginél könnyebb megközelíthetőséget, illetve a XXI. század kihívásainak is megfelelő modern, tágas külső és belső kiállítóhelyeket.

Vagyis a miniszter érdemi választ nem adott arra, hogy mi a pontos terv a minisztérium és a múzeum költöztetésével kapcsolatban. Beszédes ugyanakkor, hogy Ruszin-Szendi Romulusz, a Honvédség főparancsnoka az előző hétvégén az altisztek avatásán arról beszélt, hogy a honvédségben átszervezésekre és az adminisztráció csökkentésére van szükség azért, hogy minél több harcoló katonája legyen a szervezetnek.