Végül sikerült átadni Orbán Viktornak a tüntetők petícióját

20220718124522 PAP 8853
2022.07.19. 11:39
Ahogy Jámbor András ellenzéki képviselő a hétfői, katatörvény ellen szervezett újabb hídfoglalós tüntetés résztvevőinek megígérte, valóban megpróbálta átadni a demonstrálók petícióját Orbán Viktornak, illetve Németh Szilárdnak a parlamentben. Eleinte nem jártak sikerrel, majd másodszori próbálkozásra a párbeszédes Tordai Bence már sikerrel járt.

A hétfői, már reggel 7-kor hídfoglalással kezdődő, katatörvény elleni tüntetés tegnap kora délután azzal ért véget, hogy Jámbor András ellenzéki országgyűlési képviselő megígérte a tüntetőknek, hogy petíciójukat eljuttatja a parlamentben az illetékeseknek.

Kedd délelőtt az ellenzéki képviselők valóban meg is próbálkoztak a művelettel, hogy kézbesítsék az üzenetet a kormánytagoknak, köztük Orbán Viktor miniszterelnöknek és Németh Szilárd rezsibiztosnak – derült ki Jámbor András keddi,  élőben közvetített , hivatalos közösségi oldalára feltöltött parlamenti videójából.

A hétfői tüntetést végigtudósítva az Index is látta a helyszínen a petíciót, ezen a következő követelések szerepelnek Orbán Viktornak címezve:

  • Tervezzék újra a rezsicsökkentés csökkentését!
  • Tolják el a kata módosításának bevezetését januárra!
  • Tervezzék újra a kata módosítását!

Elsőre Orbán Viktor azonban nem volt hajlandó átvenni a petíciót, ahogy Németh Szilárd rezsibiztos sem. Amikor a Momentum elnöke, egyben frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc megpróbálja átadni a biciklis futárok, valamint a civilek által megfogalmazott petíciót a miniszterelnöknek, Nacsa Lőrinc KDNP-s képviselő lépett közbe és tüntette el a papírokat Orbán Viktor elől.

Ezt követően a miniszterelnök azt kérdezi Gelencsér Ferenctől, hogy tisztességes székesfehérvári-e. (A momentumos képviselő egyébként valóban Székesfehérváron született.)

Ezt követően kapta az Index az üzenetet Tordai Bencétől, a Párbeszéd képviselőjétől, hogy nekik végül sikerült odaadniuk a petíciót a miniszterelnöknek. Az ellenzéki politikus mindezt meg is örökítette közösségi oldalán

Nem szűnő tüntetéshullám

Ahogy az várható volt, múlt hét kedden az országgyűlés kivételes eljárás keretében elfogadta a katatörvény módosítását, ami elsősorban azt jelenti a gyakorlatban, hogy szeptembertől csak azok maradhatnak katás vállalkozók, akik egyedül magánszemélyeknek számláznak. Mindezt teszik főállásban. 

A katatörvény elfogadása óta napi szinten zajlanak a tüntetések: Budapesten már több alkalommal is történt hídfoglalás, ahogy volt nem egy vonulás. Ezen a héten már hétfő reggel 7 órakor folytatódtak a demonstrációk: a tüntetők már a kora reggeli órákban megbénították a forgalmat a Margit hídon, így annak környékén is. 

A civilekből, valamint biciklis futárokból álló demonstrálók kora délutánig vonultak Budapest utcáin, majd visszatértek a Margit híd lábához. A rendőrök addigra már feloszlatták a Margit hídon maradt demonstrálókat: ekkor előkerültek a sokkolók is. Végül negyed 12-kor ismét megindult a forgalom a hídon. 

A hétfői megmozdulás hétfő este folytatódott: ekkor már a Sándor palota előtt a Momentum kezdeményezésére miután Novák Katalin köztársasági elnök aláírta a katatörvény módosítását.

(Borítókép: Jámbor András. Fotó: Papajcsik Péter / Index)