A rezidensszövetséggel tárgyalt az egészségügyi államtitkár

2022.07.20. 12:39
Az egészségügyben lezajlott közelmúltbeli átalakítások és az ágazatot érintő további tervek is szóba kerültek a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) képviselői és az egészségügyért felelős államtitkár között lezajlott megbeszélésen – tájékoztatta az MRSZ szerdán az MTI-t.

A rezidensszövetség közleménye szerint a megbeszélésen Takács Péter államtitkár kiemelte, első intézkedései között szerepel az előző kormányzat és az MRSZ közötti egyeztetések eredményét is beépítő, módosított rezidensrendelet mielőbbi előkészítése.

Azt írták: a tervezett módosítás alapján a szakképzés előrehaladtával a rezidensek olyan, önállóan is ellátható kompetenciákat szerezhetnek meg már a képzés során, melynek eredményeképpen – megfelelő szakorvosi felügyelet biztosításával – az ügyeleti és egyéb betegellátási feladatokba is hamarabb bevonhatóak lesznek. 

a cél az egészségügyi ellátórendszer megfelelő szakorvosi utánpótlása.

Az MRSZ hozzátette: az államtitkár nyitottnak mutatkozott az elektronikus nyilvántartási rendszer kiterjesztésére is, mellyel egyszerűsödne a fiatal orvosokat jelenleg terhelő óriási adminisztratív teher.

A megbeszélésen elvi szinten megvitatták a rezidensösztöndíj-rendszer szerepének erősítését is, hogy a fiatal orvosok számára vonzóbbak legyenek az orvossal jelenleg kevésbé jól ellátott térségek kórházai is.

Takács Péter államtitkár ismertette továbbá az orvosi bérezés differenciálására, a többletmunkát és a magasabb minőséget elismerő bérezésre vonatkozó elvi elképzeléseket.

„Egyetértettünk az államtitkárral abban, hogy ha a bérek differenciálását bevezetik, akkor a szakorvosok esetében hangsúlyos elem legyen a rezidens orvosok képzésében, támogatásában kifejtett munka is, hiszen a tapasztalt szakorvosokat érdekeltté kell tenni fiatal kollégáik szakmai fejlődésének előmozdításában” – idézték a közleményben Báthori Gergő MRSZ-elnököt, aki hangsúlyozta, hogy 

nem jöhet vissza az a rendszer, amikor anyagi okokból a legegyszerűbb esetet is a professzor akarná operálni, a fiatal pedig nem tudja időben megtanulni az alapokat, az ugyanis az ellátórendszer fenntarthatóságát veszélyezteti.

A tájékoztatás szerint az államtitkárság várja ezekben az ügyekben a rezidensszövetség részletes javaslatait, továbbá a felek megállapodtak abban, hogy a jövőben is rendszeresen egyeztetnek a fiatal orvosokat érintő ügyekben.

Mint arról egy korábbi cikkben beszámoltunk, a rezidensek különösen nehéz időszakon vannak, egyes egészségpolitikai döntések nekik kifejezetten nem kedveztek, az előrelépést már jó ideje szorgalmazták.