Kiderült, hogy mikor ismerhetjük meg a rezsicsökkentés új szabályairól szóló részleteket

DNAND20220720048
2022.07.20. 19:30
Csütörtökön jelenhet meg a rezsicsökkentés változásairól szóló rendelet. Gulyás Gergely szerint ahol lehet, próbálnak menekülőutat kínálni.

Gulyás Gergely az egy héttel ezelőtt tartott Kormányinfón jelentette be, hogy energia-veszélyhelyzetet hirdetnek, és elfogadtak egy hét pontból álló intézkedéscsomagot, amely augusztusban lép hatályba.

Ennek egyik pontja, hogy a csökkentett gáz- és áramár csak az átlag magyar háztartás fogyasztásának mértékéig marad érvényben – aki többet fogyaszt, a többletet piaci áron fizeti. A miniszter közlése alapján az átlagos havi fogyasztás Magyarországon a villamos energiánál 210 kilowattóra/hó, a földgáznál 144 köbméter/hó.

Gulyás Gergely Tusványoson arról beszélt, hogy az MVM-nek vannak pontos számításai, és súlyozott átlagot vettek figyelembe. Ahol nem használnak energiát, vagy nagyon alacsony a felhasználás, azt kihagyták a számításból, így a fogyasztási helyek 75 százaléka az átlag alatti fogyasztók körébe tartozik.

A miniszter a Telexnek kifejtette: a döntés miatt népszerűségnövekedésre is számít, mert a családok többségét meg tudják védeni az energiaár-robbanástól, és ahol lehet, próbálnak menekülőutat kínálni.

Gulyás Gergely kitért arra is, hogy több mint egy hónappal a választások után még 80 euró körül volt a gáz ára, egy-két héttel ezelőtt már 180 euró felett járt, ezt pedig nem lehetett előrejelezni. Elárulta azt is, hogy a rezsicsökkentést korábban néhány tízmilliárd forinttal tudták biztosítani, idén ezermilliárdos nagyságrendű kiadásról van szó, ami jövőre még magasabb lehet.

A tárcavezető közölte azt is: szeretnék, ha holnap megjelenne az a rendelet, amely minden részletet tartalmaz a rezsicsökkentés új szabályairól. Gulyás Gergely még nem látja, hogy mennyivel fog emelkedni a rezsije, de szerinte ki tudja majd fizetni.

(Borítókép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az Európa jövőjéről rendezett pódiumbeszélgetésen a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2022. július 20-án. Fotó: Veres Nándor / MTI)