Tovább emelkedik a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja

2022.07.20. 12:27
A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) mérései szerint a mintavételi helyek többségében emelkedő tendenciát mutat a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, csökkenés egyetlen városban sem tapasztalható.

Tovább emelkedik a szennyvízben a koronavírus koncentrációja országos átlagban – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán a honlapján. Közleményükben azt írták: a 28. héten a vizsgált mintavételi helyek többségében – 22 mintavételi helyből 17-ben – emelkedés figyelhető meg.

Öt mintavételi ponton stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, csökkenés egyik vizsgált városban sem tapasztalható.

A vírus örökítőanyag-koncentrációja négy mintavételi helyen – Békéscsaba, Pécs, Tatabánya és a budapesti agglomerációban – az emelkedett, míg 18 mintavételi helyen a mérsékelt kategóriába esik.

Legutóbb múlt héten közölt adatokat az NNK a szennyvízben mért örökítőanyag-koncentrációról. A vizsgált városok többségében emelkedő tendenciát mutat a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, csökkenés egyetlen városban sem tapasztalható.

Arról, hogy miként történik a szennyvízből a mintavétel, és hogyan dolgozzák fel a begyűjtött mintákat, az Index is beszámolt. Írtunk arról is, milyen más vírusok vannak még jelen a szennyvízben.  • Tippek
  • Hitelkártya