Több Pest megyei városban vízhiány lesz egy meghibásodás miatt

D MTZ20220701104
2022.07.20. 20:29
A Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt. szerdán közölte, hogy az egyik kiemelt fontosságú regionális ivóvíz-távvezetéken meghibásodás történt, így a kánikula miatti extrém módon megnőtt vízigényeket nem tudják kielégíteni.

Mint arról már korábban beszámoltunk, a Magyarországot sújtó aszály miatt vízkorlátozást kell bevezetni 23 településen. A DMRV Facebook-bejegyzésben közölte kedden, hogy a meteorológiai előrejelzések fényében a hőmérséklet további emelkedésére és csapadékhiányra lehet számítani számos olyan településen, amelyre a szolgáltatásuk kiterjed.

Szerdán pedig a honlapjukon azt tudatták, hogy az egyik kiemelt fontosságú regionális ivóvíz-távvezetéken (Dunakeszi–Fót NA600) meghibásodás történt, aminek a hibaelhárítása megfeszített erővel zajlik.

A kánikulai helyzet miatt extrém módon megnőtt vízigényeket nem tudjuk kielégíteni, mert a vízellátó rendszer nagyon gyorsan leürül

– közölték.

Mint írták: számításaik, elemzéseik és a hibaelhárítási munka haladása alapján előrejelezhető, hogy

Fóton, Mogyoródon és Csömörön, valamint Gödöllő magasabban fekvő területein nyomáscsökkenés, majd vízhiány várható a következő 48 órában.

Ebben az időszakban a közegészségügyi követelmények kielégítéséhez szükséges vízigényeket lajtok segítségével fogják biztosítani.

A társaság felhívta a figyelmet, hogy ebben a kritikus helyzetben rendkívül fontos a felelős vízhasználat.

Mellőzzék a locsolást, és a kommunális ivóvízellátó rendszerre szerelt automata öntözőberendezéseket kapcsolják ki

– kérték a fogyasztókat.

Nemrég a Technológiai és Ipari Minisztérium arra hívta fel a figyelmet, hogy az ivóvíz-szolgáltatók felkészültek a nagy kánikulára, úgyhogy nem kell aggódni, lesz elég víz.

(Borítókép: A Magyar Honvédség Rába H25-ös vízszállító kocsijából ivóvizet töltenek Solymáron a Panoráma utca és a Lejtő utca sarkán lévő víztározóba a vízhiány miatt 2022. július 1-jén. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)