Országszerte kifogásolható a levegő minősége, az NNK szerint nem érdemes a szabadba menni

2022.07.21. 12:07
Az ózon magas koncentrációja miatt országszerte kifogásolt a levegőminőség – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint 21, mérőállomással rendelkező településen érte el a kifogásolt szintet a levegő ózonkoncentrációja. Az érintett helyeken a krónikus légúti betegségben (például asztmában, krónikus bronchitisben) szenvedők tünetei erősödhetnek, valamint a gyermekek és az idősek is légúti tüneteket tapasztalhatnak.

Mint írták, az ózon másodlagos légszennyező, amely „a földfelszínhez közel, az emberi tevékenység következtében levegőbe kerülő gázok fotokémiai reakciói során képződik”. Kiemelték ugyanakkor, hogy 

az ózon koncentrációja nyáron nő leginkább,

és általában a déli, kora délutáni órákban éri el a legmagasabb értékeket.

Emiatt a nap legmelegebb időszakában ajánlott beltéri környezetben tartózkodni. A hőségre és a kedvezőtlen levegőminőségre tekintettel az NNK nem javasolja a szabadban végzett intenzív fizikai munkavégzést, sportolást. Szabadban tartózkodás esetén fontos továbbá a magas UV-sugárzás elleni védelem is – magyarázták.

A levegőminőség alakulásában a következő napokban nem várható javulás – írta az MTI az NNK csütörtöki közleménye alapján.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.