Mutatjuk, szeretnek-e adományozni a magyarok

BP-6082
2022.07.22. 15:28
Felértékelődött az adományozás jelentősége a magyarok szerint a Covid és a szomszédunkban dúló fegyveres konfliktus hatására. Ugyan a leginkább elterjedt támogatási forma a személyi jövedelemadó egy százalékának felajánlása, rengetegen segítenek a rászorulókon tárgyi adományokkal, valamint szervezeteknek adott kisebb-nagyobb összegekkel.

A magyar felnőttek 81 százaléka szokott adományozni valamilyen módon – derült ki az OTP szerkesztőségünkhöz eljuttatott felméréséből. A lakosság 48 százaléka szerint a koronavírus és az orosz–ukrán háború hatására felértékelődött az adományozás jelentősége.

A legjellemzőbb támogatási forma a személyi jövedelemadó egy százalékának felajánlása a segélyszervezeteknek (48 százalék), de gyakori a tárgyi adományozás is (36 százalék), amikor ruhákkal, élelmiszerrel vagy játékokkal segítik a rászorulókat.

Nagyon eltérő összegeket szoktak felajánlani 

Azok a felnőttek, akik rendszeresen adományoznak szervezeteknek, jellemzően maximum havi 5000 forint értékben teszik ezt (67 százalék). Ebből 25 százalék 1001 és 5000 forint között, 22 százalék 501 és 1000 forint között, és 20 százalék az, aki rendszeresen mikroadományokkal, azaz 100–500 forinttal támogatja a szervezetek működését, munkáját.

  • A felnőttek 19 százaléka nyilatkozta azt, hogy semmilyen formában nem szokott adományozni.
  • A felnőtt lakosság 43 százaléka szokott rendszeresen adományozni kisebb összegeket.
  • 7 százaléka kevesebb alkalommal, de nagyobb összegekkel támogatja az általa fontosnak tartott célokat.
  • 14 százalék nyilatkozta azt, hogy szokott kisebb és nagyobb összegeket is adományozni.
  • 31 százalék pedig kizárólag a személyi jövedelemadójának egy százalékával támogat szervezeteket, egyházakat.

Segítenek a bankautomaták

Az OTP Bank lehetőséget teremt a digitális banki csatornáin, valamint az ATM-automatáin keresztül mikroadományok felajánlására. Pár száz forintos adomány egy magánembernek nem jelentős összeg, de sok ezer 100 forintos adomány egy szervezet, alapítvány életében már meghatározó jelentőségű lehet. A mikroadományok a támogatott szervezet számlájára érkeznek.

Az OTP Bank digitális adományozási felületein keresztül a Magyar Máltai Szeretetszolgálat számára már

több mint 100 millió forint gyűlt össze az ukrajnai menekültek támogatására.

Ez az összeg 100-200-500 forintos felajánlásokból gyűlt össze – hangsúlyozta a mikroadományok erejét Szabó Dóra, az OTP Bank CSR csoportvezetője. A felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki biztos és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke beszámolt a 2019 óta zajló felzárkóztatási programról, amelyről az Index összefoglalóját ide kattintva érheti el.

A felmérésből kiderült az is, melyek a mikroadományokkal legjobban támogatott adományozási célok:

  • első az állatvédelem, amit a válaszadók 26 százaléka jelölt meg,
  • második a gyermekvédelem támogatása 23 százalékkal,
  • majd a hátrányos helyzetben lévőké 14 százalékkal,
  • de 12 százalékban fontosnak tartották még a betegséggel élők támogatását is,
  • a testi fogyatékossággal élők segítését pedig 7 százalékban.

A mentális fogyatékossággal élőket a válaszadók három százaléka jelölte meg az első helyen, a menekültek segítését és az integrációs törekvéseket két-két százalék támogatná a leginkább.

(Borítókép: A Budapest Bike Maffia és az Age of JHope adománygyűjtése ukrajnai rászorulóknak 2022. február 27-én. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)