Duplájára nőtt nyolc év alatt az e-cigit kipróbálók aránya Magyarországon

2022.07.22. 13:20
2016 és 2020 között 9 százalékkal nőtt az elektronikus cigarettát kipróbáló 13–15 évesek aránya, ami 2016-ban 23, míg 2020-ban már 32 százalék volt. A hazai felnőtt, e-cigarettát használók négyötöde nikotintartalmú folyadékot használt.

Az Eurobarometer felmérései alapján a 15 év feletti, felnőtt korú európai lakosság körében az elektronikus cigaretta kipróbálása duplájára nőtt 8 év alatt, a kipróbálók aránya 2012-ben 7 százalék, míg 2020-ban 14 százalék volt. A naponta elektronikus cigarettát használók aránya az EU-ban átlagban 2020-ban 2 százalék, míg Magyarországon ennek fele volt.

A hazai felnőtt, e-cigarettát használók négyötöde nikotintartalmú folyadékot használt. Az e-cigarettát használó felnőttek kétharmada utántöltő flakonnal többször használható elektronikus cigarettát használt.

A Magyarországi Ifjúsági Dohányzás Felmérés adatai alapján

  • 2016 és 2020 között 9 százalékkal nőtt az elektronikus cigaretták kipróbáló 13–15 évesek aránya,
  • ami 2016-ban 23,
  • míg 2020-ban már 32 százalék volt,
  • a kipróbálók átlagéletkora ezen időszak alatt egy évet csökkent 14-ről 13-ra.

A havonta elektronikus cigarettát használók aránya 2013-ban 9, míg 2020-ban már 12 százalék volt. Az eredmények alapján a tinédzserek nagyobb arányban használtak nem dohányízű, hanem gyümölcs- vagy egyéb ízesítésű folyadékot, függetlenül attól, hogy a folyadék tartalmazott nikotint vagy nikotinmentes volt.

„Ciki a cigi” – prevenció iskolákban és óvodákban

Ennek keretében óvodai és iskolai prevenciós programokat fejlesztett ki, és országos elterjesztésüket a megyei kormányhivatalok, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet és az Egészségfejlesztési Irodák közreműködésével valósítja meg.

Az óvodai dohányzásmegelőzési programhoz térítésmentesen lehet csatlakozni, eddig több mint 1600 hazai és 300 határon túli óvodában valósult meg.

Fő célkitűzése az óvodáskorú gyermekek egészségének védelme és a passzív dohányzással kapcsolatos elutasító attitűd kialakítása, életkori sajátosságoknak megfelelő játékos módszerekkel és eszközökkel.

Az óvodai program folytatásaként a kreatív és izgalmas programelemeket alkalmazó „Ciki a cigi” iskolai dohányzás megelőzési program az iskoláskorú gyermekek és a fiatalok érdeklődési körét figyelembe véve

  • a témához kapcsolódó rövidfilmeket és animációkat is tartalmazó interaktív előadással,
  • játékszoftverrel, hordozható érintőképernyős számítógéppel,
  • a cikiacigi.hu honlappal és demonstrációs eszközökkel fókuszálja a gyermekek figyelmét az egészséges, dohányfüsttől és nikotintól mentes életmód fontosságára.

Tájékoztatás az Elf Bar hatásáról

2022. áprilistól lakossági figyelemfelhívó kampány indult, részben az Elf Bar e-cigaretta terjedésére is válaszul. Online médiafelületeken és a közösségi médiában a szülők és pedagógusok részére Facebook-oldal készült, valamint Google Ads-hirdetések jelentek meg. A pedagógusok tájékoztatása külön internetes szakportálon megjelenő PR-cikkek összeállításával is megvalósult.

A tinik és fiatalok részére TikTok-aktivitások népszerű influenszerekkel történtek, melyek egymillió feletti megtekintési arányt is elértek. YouTube-on is online terjesztésre alkalmas videók készültek a vízipipázás, a snüssz- és Elf Bar-használat kockázatairól.

Az elmúlt évtized során Magyarországon számos népegészségügyi intézkedés történt a dohányzás és a nikotint tartalmazó élvezeti célú termékek fogyasztásának visszaszorítása érdekében, mind a jogi szabályozás, mind a prevenció területén. Ezek az intézkedések a fiatalok és a nem dohányzók védelmét is szolgálják, hozzájárulva a dohányfüst- és nikotinexpozíciónak való kitettség csökkentéséhez. 

Zacher Gábor egy hónappal ezelőtt az Indexnek nyilatkozott az Elf Bar hatásairól: