A tomboló meleg a vasúti közlekedésre is kihatással lehet

2022.07.22. 10:21
A hűtágulásra reagálva a Magyar Államvasutak (MÁV) sebességkorlátozást vezethet be, ami hosszabb menetidőkhöz vezethet – tájékoztatott közleményében a vasúttársaság.

A napokban életbe lépő hőségriasztás következtében a MÁV folyamatosan figyeli pályahálózatait, mérik a sínhőmérsékletet, és ha szükséges, sebességkorlátozást vezetnek be, ami a menetidők megnövekedéséhez vezethet. Amint írják, a kánikula hatására a vágányokban, illetve a felsővezetékekben káros anyagfeszültség keletkezik.

Egyes térségekben és vonalakon akadozhat a forgalom, akár nagyobb késések is kialakulhatnak, ilyenkor a vonatok a csatlakozásokat sem tudják tartani. A vasúttársaság ezért arra kéri utasait, hogy a hétvégén csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak, és ha mégis így tesznek, feltétlenül tájékozódjanak a fennálló forgalmi helyzetről a MÁV internetes és közösségi oldalain, a vasúttársaság ügyfélszolgálatánál, a MÁVDIREKT-nél.

A tartós hőterhelés szerkezeti változásokat okozhat a vasúti pályában, 50 Celsius-fok feletti sínhőmérsékletnél a forgalombiztonságot veszélyeztető pályahibák alakulhatnak ki.

Amennyiben a hőmérséklet eléri azt a szintet, hogy ennek kockázata fennállhat, a vasúttársaság a biztonságos vonatközlekedés érdekében sebességkorlátozást vezet be.

A felsővezetékek a nagy meleg hatására megnyúlnak, így növekszik a felsővezeték-szakadás, áramszedőtörés vagy -sérülés kockázata. A MÁV pálya- és felsővezeték-hálózatát karbantartó szakemberei folyamatosan készen állnak arra, hogy kijavítsák a vasúti hálózatban keletkező hibákat.

A vállalat vízosztási akciókat szervez

A MÁV-START a hőségriasztás ideje alatt, július 20. óta, naponta 10 és 17 óra között a budapesti fejpályaudvarokon és a nagyobb vidéki vasútállomásokon ásványvizet biztosít utasainak. A Volánbusz munkanapokon 12 és 14 óra között a Népliget autóbusz-állomáson és a megyeszékhelyeken a nagyobb forgalmú buszpályaudvarokon oszt ásványvizet.

Budapesten a Nyugati, a Keleti, a Déli pályaudvaron, továbbá vidéken a miskolci, debreceni, nyíregyházi, békéscsabai, szegedi, kecskeméti, szolnoki, győri, pécsi, nagykanizsai, siófoki, fonyódi, tapolcai, veszprémi, zalaegerszegi és a celldömölki állomáson kaphatnak díjmentesen vizet a vonatokra várakozók. Az ásványvizet a vasúttársaság 10 és 17 óra között osztja – addig, amíg az időjárás ezt szükségessé teszi.

Ezenfelül munkanapokon a Volánbusz 12 és 14 óra között a megyeszékhelyeken a nagyobb forgalmat lebonyolító autóbusz-állomásokon ásványvizet oszt: Békéscsabán, Budapesten a Népliget autóbusz-állomáson, Debrecenben, Egerben, Győrben, Kaposváron, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsen, Salgótarjánban, Szegeden, Székesfehérváron, Szekszárdon, Szolnokon, Szombathelyen, Tatabányán, Veszprémben és Zalaegerszegen.