Viharral érkezett meg az enyhülés, a fővárosban a libegő sem jár

2022.07.23. 19:06
Délutántól egy gyenge hidegfront hatására északnyugat felől fokozatosan megnövekszik a felhőzet, és felerősödik az északnyugatira forduló szél.

Zápor, zivatar helyenként a nyugati, északnyugati, északi tájakon várható, néhol heves zivatar előfordulhat viharos széllökés, jégeső, felhőszakadás kíséretében.

Vihar a Balaton-felvidéken
Vihar a Balaton-felvidéken
Fotó: Kozics Júlia / Index

Az Időkép szerint a Balaton–Budapest vonalon mozognak a zivatarfelhők. A BKK közlése szerint az időjárás miatt Budapesten a libegő sem közlekedik.

Oroszlányban súlyos károkat okozott a vihar

Villanyvezetékeket szakított le, villanyoszlopokat döntött ki, fákat csavart ki, utakat tett járhatatlanná a vihar a Komárom-Esztergom megyei Oroszlányban és környékén – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a honlapján. 

A megye tűzoltói rövid időn belül több mint félszáz riasztást kaptak. A vihar nyomán a víz pincéket és kazánházakat is elöntött.

Az OKF tudatta: Oroszlányból a Csákvár felé vezető 8119-es utat és a Pusztavám felé vezető 8127-es utat kidőlt fák zárták el. Munkatársunk Csákvár mellől küldött képeket egy hatalmas felhőszakadásról. Elmondása szerint a szemben haladó autók által visszavert nagy mennyiségű csapadék még inkább megnehezítette a biztonságos közlekedést.

Az országot teljesen kettészelte a hidegfront:

  • az északnyugati részén 22–27 fokra hűlt a levegő,
  • a többi részén jóval 30 fok feletti a hőség, néhol a 40 fokot is meghaladja. 

Ahogy korábban megírtuk, szombaton tetőzik a hőség: egyes helyeken a 30 fokot is eléri a napi átlaghőmérséklet.