Lemondott kormánypárti polgármester utódjáról is döntenek

HUSZ5944
2022.07.23. 10:56
A vasárnapi időközi választásokon több településen polgármestert választanak.

Az időközi választásra Szarvaskőn azért van szükség, mert miután áprilisban Szabóné Balla Marianna független polgármester lemondott tisztségéről, a képviselőtestület feloszlatta magát. A Heves megyei településen hét független jelölt verseng a polgármesteri pozícióért, a négy képviselői helyre tizenhárman pályáznak.

Ez az a település, ahol az Egri Ügyek cikke szerint a volt alpolgármester, Nahóczki László a Margit-forrás vizét a saját telkére vezette, ott pedig pisztrángos medencéket telepített. Nahóczki László tagadta a vádakat, politikai indíttatásúnak és alaptalannak nevezve azokat.

Polgármestert választanak a Veszprém megyei Zalagyömörőn is. Két független jelölt, Klennerné Dombi Judit és Márkus Roland Imre indul. A választást az előző polgármester, Vass Géza halála miatt kellett kiírni.

A Baranya megyei Máriakéménden is polgármestert választanak. A tisztségért függetlenként Baumholczer Ferenc Tamás, Fábiánné Mester Rita és Varsány István Adolf indul. A korábbi független településvezető, Görög Róbert lemondott posztjáról.

Lemondott a kormánypárti polgármester

A Hajdú-Bihar megyei Bihartordán lemondás miatt van szükség időközi választásra. Két független jelölt, Horváth Tiborné és Petrucz Sándor indul. Az előző településvezető Serdült János Csaba (Fidesz–KDNP) 2021 szeptemberében mondott le, akkori nyilatkozata szerint azért, mert társadalmi megbízatású polgármester volt, és a másik munkahelyével már nem tudta összeegyeztetni a teendőit.

A Győr-Moson-Sopron megyei Újrónafőn Kertész Attila független polgármester lemondása után két pártos jelölt is versenybe száll: Mácsik János (Megoldás Mozgalom), Stipits Zoltán (Magyar Kétfarkú Kutya Párt), Tóth Mária (független) és Tóth Szilárd (független).

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tomor községben, is lemondott a korábbi polgármester, két független jelölt, Szilvai Szabolcs és Siroki Viktor küzd a választók bizalmáért.

Az április 3-i országgyűlési választás után tartott időközi voksolásokkal több cikkben is foglalkoztunk, ezeket itt találja. A kormánypárti sikerek és a gyengébb ellenzéki eredmények okáról itt elemzőket kérdeztünk.

(Borítókép:  Huszti István / Index)