Két, tűzoltásra alkalmas helikoptert küldött a Honvédelmi Minisztérium Szlovéniába

2022.07.24. 20:34
A Magyar Honvédség is segít Szlovéniának – derül ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap közzétett bejegyzéséből, ahol a történetének legnagyobb tűzvészével küzdő Szlovénia megsegítésére induló helikopter látható.

Európa-szerte szörnyű tüzek pusztítanak, a szomszédos Szlovéniának is kijutott sajnos a bajból – írta Szijjártó Péter a közösségi oldalán. Hozzátette: „büszkék vagyunk a Magyar Honvédség helikopteres egységére, akik segítettek szlovén bajtársaiknak a pusztítás megállítása érdekében”.

Tanja Fajon szlovén külügyminiszter a Twitteren keresztül mondott köszönetet az országát segítőknek, így Magyarországnak is.

A szlovén tárcavezető köszönetét fejezte ki Ausztriának, Horvátországnak, Magyarországnak, Olaszországnak, Romániának, Szerbiának és Szlovákiának a szolidaritásukért.

A honvédelmi tárca kettő, légi tűzoltásra alkalmas, Mi–17 típusú helikoptert küldött Szlovéniába 13 fős személyzettel. A művelet koordinációját a szlovén védelmi és a magyar Honvédelmi Minisztérium közvetlenül intézi – számolt be az MTI.