Times: Az oroszok alkalmazkodnak, Putyin csak egyre erősebb lesz a szankcióktól

32EX464-highres
2022.07.25. 15:29

A Nyugat abban a hiszemben hozott szankciókat Oroszország ellen, hogy ezzel megpróbálja változásra bírni az orosz elnök politikáját – olvasható a Times cikkében, amelyet a Mandiner szemlézett.

A tekintélyes brit lap szerint az orosz gazdaság egyik szakértője azonban arra figyelmeztet: a szankciók ugyan gyengítik Oroszországot, ám erősebbé teszik az elnököt, mert a lakosság és az elit még inkább függ tőle.

Oroszország alkalmazkodik a megtorlásokhoz

Richard Connally úgy látja: Oroszországban okoznak gondokat a megtorló intézkedések, ám ha lassan is, de az új körülményekhez alkalmazkodik a rendszer. Prognózisa szerint az orosz recesszió valószínűleg elmarad a várt szinttől, a bevételek viszont az áremelkedés folytán nőnek, így van miből megvédeni a szavazóbázist a legrosszabb hatásoktól.

Ennél is rosszabb, hogy felgyorsul Moszkva közeledése Kínához.

Moszkva szerint a Nyugat hanyatlik, ezért az ország jövőjét és szuverenitását sokkal jobban szolgálja, ha keletre helyezik át a politika súlypontját. Úgy vélik, a szankciók csak ráerősítenek erre a meggyőződésre. Kína, India és Irán készségesen betölti a rést, vagyis nő a távolság a nyugati partnerektől, Putyin pedig továbbra is arra törekszik, hogy Moszkva javára használja ki a szankciókat, és azokkal igazolja az elnyomás fokozását, illetve a folyamatosan erősödő transzatlanti-ellenes irányvonalat.

Orbán Viktor: Az ukránok nyugati fegyverekkel sem nyernek háborút

A magyar miniszterelnök tusnádfürdői beszédében azt mondta, az ukránok nyugati fegyverekkel és kiképzőkkel sem nyernek háborút Oroszország ellen, mert az orosz hadseregnek fölénye van,

a szankciók pedig nem billentik meg Moszkvát, Európa bajban van, az áremelkedések hatása pedig még csak most jön.

Orbán Viktor meggyőződése szerint könnyen előfordulhat, hogy ez a háború lesz az, amely demonstratíve véget vet annak a nyugati fölénynek, amely különböző eszközökkel képes volt egy-egy kiszemelt kérdésben világegységet létrehozni. 

Mi a béke oldalán vagyunk, de nem lehet úgy békét teremteni, hogy olyan szankciókat alkalmaznak, amelyek »jobban fájnak nekünk, mint az oroszoknak«

mutatott rá a miniszterelnök tavasszal a brüsszeli NATO- és EU-csúcson.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök 2022. július 19-én Teheránban. Fotó: Sergei Savostyanov /AFP)