Az aszályos időben kisebb a szúnyogártalom

2022.07.25. 14:36
A tóparti nádasokban és a folyók holtágain képesek leginkább kifejlődni a szúnyoglárvák, ezeket a helyeket folyamatosan figyelik a szakértők – közölte a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága.

Az ország délkeleti területein idén még nem volt szükség szervezett gyérítésre, és a katasztrófavédelem más térségekben is elfogadható szintűnek nevezte a szúnyogok számát. Néhány területen, így a tóparti nádasokban, a folyók holtágainak növénnyel borított részein továbbra is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák, ezeket a helyeket folyamatosan figyelik az illetékes szakértők. Ahol szükségesnek ítélik, ott biológiai védekezést kezdeményeznek.

A kisebb tócsák, pocsolyák, ház körüli vizek is megfelelők a szúnyoglárvák számára, ezek megszüntetésével magunk is sokat tehetünk a szúnyogcsípések megelőzéséért.

Július utolsó hetében Borsod-Abaúj-Zemplén megye néhány víz közeli területén, Sopronban és a környező településeken, valamint a Duna középső szakaszán a Csepel-sziget, Dunaújváros és Szekszárd térségében védekeznek a szakemberek a kifejlett szúnyogok ellen földi módszerrel. A lárvák ellen Győr-Moson-Sopron megye több régiójában, valamint a Csepel-szigeten, a Duna mentén lépnek fel biológiai eljárással. A tervezett program megtalálható a katasztrófavédelem honlapján, valamint az érintett önkormányzatok is közzéteszik a gyérítések időpontját.