Szemtanúk a Békéscsabán talált állatról: A szarvas és a nyúl keveréke

D  TT20080626028
2022.07.25. 16:13
Mennek a találgatások, milyen fajhoz tartozhat a Csaba-tónál felbukkant különös szerzet.

Az állatot először szombaton látták a Békéscsaba határában található Csaba-tónál, és először többen kengurunak vélték. A Békés Megyei Hírportál két olvasója ezután járt a helyszínen, és sikerült lencsevégre kapniuk a különös jövevényt – írja a Turista Magazin.

A hírportál olvasói, Molnár Erzsébet és Molnár Pál horgászni mentek a tóhoz, ahol egy furcsa szerzetbe botlottak. Ahogy elmondták, az őz, a szarvas és a nyúl keverékeként tudnák leírni az állatot, amelyet később pampanyúlként, azaz nagy maraként azonosítottak. Az Argentínában őshonos faj a Föld egyik legnagyobb rágcsálója, erős hátsó lábai segítségével pedig hatalmasat képes ugrani.

„Nagyon jámbor állatot ismertünk meg benne, engedte, hogy olyan másfél méterre megközelítsük, és csak ennél a távolságnál ment távolabbra, miközben furcsa, morgó hangot adott ki, de ekkor sem rohant, hanem komótos tempóban tette mindezt” – nyilatkozta Molnár Pál.

(Borítókép: Megszületése után 15 perccel az újszülött nagy marát anyja tisztítja a Fővárosi Állat és Növénykert Dél-Amerika kifutójában 2008. június 26-án. A nagy mara (Dolichotis patagonum) a dél-amerikai kontinens déli felének lakója, egyszerre emlékeztet nyúlra, őzre és kengurura. Fotó: Kovács Attila / MTI)