A rendkívüli aszály miatt kiszáradt a Szilas-patak egy szakaszon

2022.07.25. 08:59
A nagy hőség miatt egy szakaszon (egészen pontosan Újpalotán) elpárolgott a víz a Szilas-patak medréből. Vagyis a közkedvelt kutyasétáltató és kikapcsolódási helyszín is áldozatul esett a tomboló aszálynak.

Az Időkép beszámolója szerint többen vödörrel hordták a vizet a patak környezetén élő állatoknak, hogy azok ne haljanak szomjan. Pár napja pedig szakemberek a védett állatok mentésére siettek.

A Magyarországot sújtó aszály miatt korábban kiszáradt a Bársonyos-patak, de a halakat sikerült kimenteni – közölte az Észak-Magyarországi Horgász Egyesület. A patak július elején száradt ki, miután teljes mértékben elapadt a vízutánpótlása. Az élőlények mentése során 300-400 kecskebéka különböző életciklusú egyede is begyűjtésre került, jelentették az állatvédők.

A Bódva folyó 15 kilométeres szakasza is kiszáradt a nagy hőség miatt, és ugyanerre a sorsra jutott a Zagyva egyik mellékfolyója, a Tarna is. Nem jobb a helyzet Szilvásváradon sem, ahol jelenleg alig csordogál a víz a Fátyol-vízesésben.

Sajnos egyre inkább szembesülnünk kell a klímaváltozás negatív hatásaival, amelyek egészen új feladatokat rónak ránk

közölte a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI).