Mérgezhetik Galambos Lajos halait

2022.07.26. 08:53
Több tonna hal pusztult el Galambos Lajos mocsai halastavában. A zenész szerint egy közeli hulladékfeldolgozó üzem felelhet a halállományának megsemmisüléséért.

Többszáz kilogramm hal pusztult el Galambos Lajos mocsai halastavában. A falu lakói, valamint a zenész is azt feltételezi, hogy a település közelében tevékenykedő  hulladékfeldolgozó üzem a felelős a tó vizét tápláló Kocs-Mocsai vízfolyás nevű patak mérgezéséért. 

Elpusztult az egész halállományom!

– mondta feldúltan a Blikknek a mulatós sztár. A Lagzi Lajcsi néven híressé vált trombitás július 25-én ébredt arra, hogy haltetemek borítják halastavának felszínét. Úgy gondolja, egyértelmű, hogy nem a kánikula a felelős a kárért, ugyanis hónapok óta panaszkodik arra, hogy a tó vize furcsa színű és szagú. Elmondása szerint az azt tápláló patak vízével semmi gond nincs addig a víztisztító telepig, ami a hulladékfeldolgozóhoz köthető. 

A zenész szakemberekkel vizsgáltatja meg az elhullott állatokat, valamint vízmintát is vesz és környezetkárosítás és rongálás miatt tesz feljelentést. 

Ez egyértelműen egy mérgezés, ami az egész patakra, az egész településre kihat, nem én vagyok az egyetlen, aki panaszkodott az üzem felől érkező mérgek miatt, ám úgy tudom, a cég vezetője szóba sem akar állni a mocsaiakkal

– fogalmazott a trombitás.

A Mocsa területén üzemelő cég központi telephelyének vezetője azonban tagadja a vádakat. Szerinte a hulladék feldolgozását a legszigorúbb szabályok szerint végzik, betartva az összes környezetvédelmi és természetvédelmi előírást. Azzal kapcsolatban pedig, hogy nem állnak szóba a település lakóival, úgy nyilatkozott: az ügyvezető szabadság miatt nem beszélt a panaszt tevő emberekkel, de később nem zárkóznak el egy lakossági fórum elől.