Itt a figyelmeztetés: szép, nagy záporok, zivatarok jönnek

D KOS20220723202
2022.07.26. 05:41
Kedden érkezik egy hidegfront, ám az ország egyes részein még így is 32 és 38 fok között alakul a hőmérséklet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat frissített veszélyjelzése szerint a többi megyében továbbra is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a zivatarok veszélye miatt.

Kedd hajnalban egy hidegfront érte el az országot. A front felhőzete délkelet, kelet felé terjeszkedik, eközben egyre szakadozottabbá válik. A legkevesebb napsütés az ország északnyugati, míg legtöbb a délkeleti felén valószínű.

Egyre több helyen várható zápor, zivatar, a Tiszántúlra csak este érkezhet meg a csapadék. A délnyugatiról északnyugatira forduló szél a front mentén élénk, időnként erős lesz. A zivatarok környezetében átmenetileg viharos lökések is lehetnek. A Dunántúl délnyugati felén jégesőre is lehet számítani.

kedd du.png
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország északnyugati felén 25 és 32, a délkeleti felén 32 és 38 fok között valószínű.

Kedden minden megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatar miatt. Emellett az ország keleti felén 6 megyében a hőségre is figyelmeztettek.

zivatar kedd.png
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat
hőség kedd.png
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Az Időkép azt írja: a záporok, zivatarok fülledtséget okozhatnak, és az asztmások állapota is romolhat. Emellett alvászavarok, keringési panaszok, fáradékonyság, dekoncentráltság, tompaság, fejfájás és migrén egyaránt jelentkezhet egyeseknél.

Mindeközben a hőség miatt Békés és Csongrád-Csanád megyében továbbra is másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a hőség veszélye miatt a meteorológiai szolgálat.

Az országos tisztifőorvos szerdától eredetileg szombat éjfélig rendelte el a legmagasabb fokozatot, a harmadfokú hőségriasztást, de ezt később kedd éjfélig meghosszabbította.

A katasztrófavédelem is megszólalt

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője azt javasolja, az érintett területeken a kerti bútorokat, szerszámokat, növényeket vigyék fedett helyre, és ne parkoljanak fák alá.

A vízpartokon tartózkodóktól azt kéri: "vegyék komolyan a tavi viharjelzőrendszer jelzéseit". Percenként 45 villanás elsőfokú viharjelzést jelent: ez esetben a parttól csak 500 méteres távolságra szabad a vízbe menni. Ha percenként 90 villanást észlelnek, az már másodfokú viharjelzést jelent, ilyenkor ki kell jönni a vízből - hangsúlyozta Mukics Dániel.

Ha valaki leszakadt vezetéket vagy bajba jutott embert lát, jelezze a 112-es segélyhívón! - kérte az OKF szóvivője.

Névtelen.png
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Szerdán visszatér a nagy meleg

Szerdán újra visszatér a száraz idő; sok napsütésre számíthatunk, helyenként fátyolfelhőkkel, többfelé nappali gomolyfelhő-képződéssel. Elvétve előfordulhat zápor, zivatar. Az északi, északnyugati szél sokfelé megélénkül. A hőmérséklet hajnalban 13 és 20, délután 29 és 35 fok között alakul.


(Borítókép: Koszticsák Szilárd / MTI)