Visszatér a hőség, de van egy jó hírünk

DBZOL20220720005
2022.07.26. 16:08
A hidegfront hatására az ország nyugati felében sok helyen több mint 10 Celsius-fokkal mérséklődött egy nap alatt a kánikula. Ezzel egy időben a keleti tájakon még magasabb értékeket is mértek – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat által közzétett térképről. A jelenlegi előrejelzés szerint viszont a következő napokban ismét fokozódik a felmelegedés, amelyet hétvégén egy újabb hidegfront enyhíthet majd.

A meteorológiai szolgálat Facebook-bejegyzése szerint „araszol a hidegfront kelet felé”. Mögötte jelentősen visszaesett a hőmérséklet az előző naphoz képest, nagy területen tíz fokkal alacsonyabb értékeket mértek kedden, mint 24 órával korábban.

Honlapjukon az aktuális időjárást mutató térképen is látható, hogy az ország nyugati felében jellemzően 20 fok körüli értékeket mértek. Ugyanekkor keleten főként 30 fok felett, délkeleten helyenként 37 fokot is regisztráltak.

Az előrejelzés szerint kedd délután a hidegfront felhőzete délkelet, kelet felé terjeszkedik, miközben egyre szakadozottabbá válik. A záporok, zivatarok keletebbre haladnak, miközben számosságuk csökken, a keleti, délkeleti megyékben már csak kevés helyen eshet.

Estig még az északnyugati megyékben is előfordulhat egy-egy zápor, zivatar. A front érkezésével északnyugatira fordul a szél, amely a front mentén élénk, erős, zivatarok környezetében viharos is lehet. Késő estére 20 és 27 fok közé csökken a hőmérséklet. 

időjárás
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Fokozódik a hőség

Szerdán sok napsütés várható fátyolfelhőkkel, valamint nappali gomolyfelhő-képződéssel. Az érettebb gomolyokból előfordulhatnak futó záporok. Az északi szél többfelé megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 34 fok között valószínű.

Csütörtökön sok napsütés várható, fátyolfelhőkkel, nappali gomolyfelhő-képződéssel. Legfeljebb egy-egy zápor, zivatar fordulhat elő. Több helyütt megélénkülhet az északi, északkeleti szél. A hőmérséklet hajnalban általában 14 és 21 fok között alakul, de az északi völgyekben pár fokkal hűvösebb is lehet. A csúcshőmérséklet délután 29 és 36 fok között valószínű, továbbra is az Alföldön lesz a legmelegebb.

Pénteken a fátyol-, illetve gomolyfelhők mellett napos idő lesz a jellemző. A késő délutáni, esti óráktól nyugat, északnyugat felől megnövekszik a felhőzet. Napközben kicsi a csapadék esélye. Estétől főleg a Nyugat-Dunántúlon már előfordulhat zápor, zivatar. Helyenként megélénkül a keleties szél. A hőmérséklet hajnalban 13 és 22, a délutáni órákban 31 és 37 fok között valószínű.

Enyhülést hoz az újabb hidegfront

Szombaton a hidegfront szakadozó, gomolyosodó felhőzete vonul északnyugatról délkelet, kelet felé, a nap második felétől már nyugat felől egyre nagyobb területen csökken a felhőzet. Több helyen előfordulhat zápor, zivatar. Sokfelé megerősödik, néhol viharossá fokozódik a nyugati, északnyugati szél. A zivatarokat is kísérhetik viharos erejű széllökések. A minimum-hőmérséklet általában 16 és 23, a maximum többnyire 24 és 32 fok között valószínű, a 30 fok feletti értékeket elsősorban a Tiszántúlon mérhetik, oda délután érkezik meg a hidegfront.

Vasárnap napos idő várható fátyol- és gomolyfelhőkkel, keleten, északkeleten lehet majd a több és vastagabb a felhő. A Dunától keletre elszórt jelleggel alakulhatnak ki záporok. Az északi, északnyugati szél nagy területen lesz erős, helyenként viharos. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 14 és 19 fok között alakul, de a szélvédett, kevésbé felhős völgyekben ennél hűvösebb is lehet. A délutáni maximum-hőmérséklet 24 és 30 fok között valószínű.

(Borítókép: Balogh Zoltán / MTI)