Pedagógusok Szakszervezete: Nem adtuk fel a sztrájkot

D VAJ20200316005
2022.07.26. 05:52
Az iskolai tanítás biztosan el fog indulni, hiszen van annyi tanár az iskolákban, hogy minden osztályban lehetőség szerint legalább egy végzett tanító fog dolgozni, de a jogszabályban előírt tanítópár nem fog mindenhol teljesülni.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szövetségének (PSZ) alelnöke a Spirit FM Aktuál című műsorában elmondta: az óvodák esetében nagyobb a probléma, hiszen hallottak olyan intézményekről is, ahol a csoportlétszámnál is kevesebb óvodapedagógus van, tehát egyszerűen nem tudnak minden csoportba óvodapedagógust delegálni – írja az ATV.

Amit az oktatáspolitikában 12 éve csinálnak, tulajdonképpen nem más, mint jelzés a társadalom felé, hogy a gyerekeink érdekeit és a jövőjét abszolút feláldozzák a saját egyéb politikai céljaik érdekében. Itt a probléma az, hogy ha el fogunk jutni oda, hogy egyre kevesebb pedagógus lesz, ezt nem lehet egyik pillanatról a másikra pótolni – tette hozzá Gosztonyi Gábor. Amint azt kiemelte:

A helyzet változtatásához minimum 45%-os azonnali béremelésre lenne szükség, hogy ne menjenek el többen a pályáról.

Bíznak az augusztus 10-i tárgyalási fordulóban, ahol hátha elővarázsol valamit a kormányzati oldal. Elmondta: a polgári engedetlenséget nem folytatják, hiszen eddig sem csinálták. Hozzátette: „De ha a kollégák a polgári engedetlenség mellett döntenek, úgy gondolom, hogy maximálisan meg lehet érteni az elkeseredett döntésüket.”

Nem adtuk fel a sztrájkot, a jogászok továbbra is keresik a kiskapukat, amit még esetleg hagynak a jogszabályok. Egyre nehezebb sztrájkot szervezni, főleg országos szinten, de meg fogjuk találni a módját

– hangsúlyozta a Pedagógusok Szövetségének alelnöke.

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

(Borítókép: Vajda János / MTI)