Több a diákmunkás és az elégedetlen alkalmazott

D  YT20200803004
2022.07.27. 15:15
A hazai munkaadók több mint kétezer álláshelyet tartanak fenn diákoknak. A tavalyi helyzethez képest ez 13 százalékos növekedés. A cégek a jelentős mértékű munkaerőhiány miatt akár egész évben is foglalkoztatnának iskolásokat, akik várhatóan már nemcsak nyáron, hanem télen is elmennek majd néhány hétre dolgozni.

Egyre több diákmunkást foglalkoztatnak a munkaerőpiacon, hiszen idén 13 százalékkal több állást hirdettek meg számukra, mint tavaly – derült ki a Jooble álláshirdető oldal elemzéséből.

Az adott tanév lezárása után, nyáron a legtöbb diák másfél-két hónapot dolgozik. A cégek az általános munkaerőhiány miatt ugyanakkor egész évben szívesen foglalkoztatnák őket. A növekvő megélhetési költségek és a magas infláció miatt télen várhatóan több tanuló vállal majd alkalmi munkákat, mint korábban.

A kutatásból azt is megtudhatjuk, hogy a tanulók a rugalmasabb munkaidőt fontosabbnak tartják a fizetésnél. Az egyes cégek főként a vendéglátásba, adminisztrációs feladatokra és könnyű fizikai munkákra keresnek diákokat. A Jooble azt is kiderítette, hogy 

jelenleg több mint kétezer álláshely biztosított tanulók számára.

A betöltetlen állások száma városonként eltérő. A legtöbb munka és álláskeresői igény a nagyvárosokra jellemző (Budapest, Debrecen, Szeged, Miskolc). A munkaadók a könyvelés, a könyvvizsgálat, a tanácsadás, a gyártás, a nagy- és kiskereskedelem, a szakmai, a tudományos és a műszaki tevékenység, valamint a humán erőforrás terén számítanak leginkább a diákokra. Utóbbiak főként gyorséttermi, betanított, csomagolói, könnyű fizikai, illetve adminisztratív pozíciókban jutnak plusz pénzszerzési lehetőséghez a tanulás mellett.

A DIÁKOK ÁTLAGKERESETE 1300–1800 FORINT ÓRÁNKÉNT.

A legmagasabb fizetést a teljes munkaidős munkáért lehet kapni, ugyanakkor a diákok döntő többsége a rugalmas vagy a részmunkaidőt részesíti előnyben, mivel csak így tudják összehangolni a tanulást a munkavégzéssel.

A magyar alkalmazottak 93 százaléka elégedetlen a fizetésével

Az álláshirdető oldal egy korábbi felmérése szerint az alkalmazottak 61,5 százaléka felmondást kezdeményez, ha nem kap béremelést vagy jutalmat. A válaszadók közel 47 százaléka nemrég kapott fizetésemelést, a maradék mintegy 53 százalék vagy nagyon régen, vagy a jelenlegi munkahelyén még nem részesült bérfelzárkóztatásban.

A megkérdezettek 36,6 százaléka elégedetlen a jelenlegi fizetésével, míg 28,5 százalékuk nem kap semmilyen információt arról, hogy emelést kapna. A felmérésben részt vevők mindössze 6,8 százaléka válaszolta azt, hogy elégedett a keresetével.

(Borítókép: Diákmunkások tankönyveket készítenek elő szállításra Üllőn 2020. augusztus 3-án. Fotó: Illyés Tibor / MTI)