Havi 873 ezerért osztogatott tanácsokat Áder Jánosnak Fricz Tamás

2022.07.27. 09:00
A kormányhoz közelálló politológus, a Békemenetet is szervező Civil Összefogás Fórum (CÖF) szóvivője havi 873 125 forintért adott társadalompolitikai tanácsokat a Köztársasági Elnöki Hivatalnak.

Fricz Tamás a politikatudományok doktora, rendszeresen ír a Magyar Nemzetbe, több kötet szerzője. 2013-ban Balog Zoltán a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével tüntette ki. A megbízási szerződést nyolc hónapra, még Áder János hivatali ideje alatt kötötték meg a kormánypárti szakemberrel a 2021 októberétől 2022 májusáig tartó időszakra. Ennek értelmében idén – tehát részben már Novák Katalin hivatali ideje alatt – 5 millió 238 ezer forintot kapott Fricz.

Az rtl.hu arról érdeklődött, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatal milyen szempontok alapján jutott el Fricz Tamáshoz, illetve hogy a politológus szóban vagy írásban adott-e tanácsokat, választ azonban nem kaptak.

Fricz Tamás nem szerette volna kommentálni a megbízást.

Az elérhető, és a 2022 január–június időszakra vonatkozó szerződéslistán például az alábbi tételek is szerepelnek:

  • Havonta 650 ezer forintért végez az ügyvédi törvény hatálya alá tartozó tevékenységet a Balsai Ügyvédi Iroda.
  • A Forsense 2.0 Kft.-vel szaktanácsadásra, illetve társadalomkutatásra szerződtek, tavaly egész évben, illetve idén április végéig éltek a szerződések. Előbbiért havi 1,5 millió forintot, utóbbiért havi 1,2 millió forintot számlázhattak.
  • A Krzyzewsky Ügyvédi Irodával két szerződést is kötöttek, ők is az ügyvédi törvény hatálya alá tartozó feladatokat látnak el. Egy határozatlan idejű szerződés keretében havi 750 ezer forintért dolgoznak a Köztársasági Elnöki Hivatalnak, egy 2022 februárjától április végéig tartó időszakra szóló megbízással pedig havi 900 ezer forinthoz jutottak.

Több mint egymilliárddal kap többet Novák Katalin hivatala

Július közepén a kormány 1,089 milliárd forinttal növelte a Köztársasági Elnöki Hivatal költségvetését: még idén 689 millió forintot kap ráadásként Novák Katalin hivatala dologi kiadásokra és beruházásokra, ezen felül pedig 400 millió forinttal megnövelik a hivatal protokollköltségét. Ezzel közel duplájára nőtt a protokollkiadások kerete, a 2022-es költségvetésben ugyanis 449 millió forint szerepelt.

A köztársasági elnöki hivatal költségvetése 2023-ban is nőni fog: a 2022-es költségvetésben eredetileg szereplő 1,5 milliárdról 2,7 milliárdra emelkedik a személyi juttatások kerete, míg a működésre szánt összeg 750 millió forintról 1,3 milliárdra nő.