Felborult egy katamarán a balatoni viharban, elsodródott a vezetője

2022.07.27. 15:23
Kedd délelőtt a viharos időben felborult egy katamarán; riasztották a rendőröket, mivel a vízi jármű vezetője a vízbe esett.

Másodfokú viharjelzés közben kellett kimenteni a vízbe esett férfit. Másodfokú viharjelzés esetén már viharos – óránkénti 65 kilométert meghaladó – szél jellemző, a viharjelző lámpák percenként kilencvenszer villannak fel; ez a legmagasabb fokozat.

A rendőrség ügyeletére 2022. július 26-án délelőtt 10 óra 30 perc körül érkezett segélykérés, hogy a Badacsonytomaj előtti vízterületen a viharos északi szélben felborult egy katamarán. Vezetője a vízbe esett, a bejelentő már nem is látja. A viharjelzés ellenére hétvégén beszámoltunk arról, hogy a vízi rendőrség sok esetben intézkedett.

Mentőmellénye mentette meg a férfit

A fonyódi vízi rendőrök perceken belül a helyszínre értek, ahol a felbukott vitorlástól indulva a bajbajutott keresésére indultak. A hajótól több száz méterre elsodródva találták meg a férfit, akit a segítség megérkezésééig mentőmellénye tartott biztonságban a vízfelszínen.

A vízi rendőrök a 44 éves badacsonytomaji lakost a hajóba emelték, majd visszatértek a katamaránhoz, amelyet a szolgálati jármű segítségével sikerült újra úszóképes helyzetbe állítani és a partra kísérni.

A rendőrség honlapján a következő óvintézkedésekre hívja fel a figyelmet viharos időjárás esetén:

Vízen vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen egy veszélyhelyzet nagyon gyorsan kialakulhat. Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított ötszáz méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként kilencvenszer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorlás hajók kivételével).

A viharjelzés figyelembevételével, jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a Balaton vízfelületén bajba kerülnek vagy bajba jutott személyt, személyeket észlelnek, tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható, 1817-es segélyhívó telefonszámon!