Mérgező kenyeret hív vissza a Nébih

2022.07.27. 17:02
A Nébih bejelentette, hogy visszahívja egy népszerű terméknek számító extrudált kenyér bizonyos tételeit, mivel mérgező anyagot tartalmazhatnak.

Azt írták, hogy az Abonett gluténmentes extrudált kenyér zöldségekkel nevű terméknél határérték feletti aflatoxin-tartalmat mértek. A Nébih vonatkozó aloldala szerint az aflatoxin egy méreganyag, amely „elfogyasztva toxikus hatást fejt ki”.

„Az aflatoxinok már nagyon kis mennyiségben is mérgező, májkárosító, rákkeltő, a sejtek örökítőanyagát és a szervezet védekezőrendszerét károsan befolyásoló vegyületek” – írták, hozzátéve, hogy az aflatoxin

Nagy mennyiségben gyors lefolyású akut mérgezést okozhat, a súlyos májelégtelenség akár halálhoz is vezethet.

Hozzátették, hogy „a fejlett országokban az akut aflatoxin-mérgezés kockázata elhanyagolható, azonban a kis mennyiségű aflatoxin hosszú időn keresztül történő rendszeres fogyasztása növelheti a máj krónikus gyulladásos és daganatos megbetegedésének valószínűségét, az immunrendszer gyengítése miatt pedig a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet csökkenheti”.

Különösen érzékenyek az aflatoxinokra a gyermekek, valamint azok, akik a hepatitis B vírus által okozott májgyulladásban szenvednek

– írták a Nébih oldalán.

Ezeknél a termékeknél észlelték

A Nébih szerint a problémát a 2023. augusztus 20-i minőségmegőrzési idejű, llletve 20.08.2023 tételszámmal megjelölt termékeknél észlelték, így azt kérik, hogy ezeket ne fogyasszák el a vásárlók.

Az érintett termék az Abonett honlapján megadott címre visszaküldhető. A Spar és Auchan üzletek a fenti adatokkal azonosított termékeket a vásárlás helyén visszaveszik

 – fogalmazott a Nébih, hangsúlyozva: a problémát kizárólag a fenti minőségmegőrzési idejű, tételszámú termékeknél észlelték.