Szijjártó Péter reagált Orbán Viktor tusványosi beszédére

DSC7063
2022.07.27. 17:09
Szijjártó Péter szerdán tartott sajtótájékoztatója után kommentálta az Orbán Viktor tusnádfürdői beszédére érkező vádakat.

Szijjártó Péter sajtótájékoztatót tartott szerdán, miután fogadta Bosznia-Hercegovina külügyminiszterét. A külügyminiszter hangsúlyozta: hiba volt nem megadni a balkáni országnak az uniós tagjelölti státuszt, és szorgalmazta, hogy az Európai Tanács az év végéig tegye jóvá ezt. Hiba volt, hogy Bosznia és Hercegovina (valamint Grúzia) nem kapott tagjelölti státuszt, míg Ukrajna igen – közölte.

A külügyminiszter ezzel összefüggésben úgy nyilatkozott: többé-kevésbé ismerik a boszniai belpolitikai viszonyokat, és a tagjelöltség szerinte hozzájárult volna a belső konfliktusok rendezéséhez és a Nyugat-Balkán stabilizálásához is.

Orbán Viktor nem tűri meg a rasszizmust 

Az ATV kérdésére szóba került Orbán Viktor Tusványoson elmondott beszéde, amellyel kapcsolatban azóta is folyamatosan érkeznek a kritikák. Szijjártó Péter nonszensznek nevezte a vádakat, valamint kijelentette: Orbán Viktor „politikájának szíve közepe” pont hogy zéró toleranciát tanúsít a rasszizmussal, antiszemitizmussal szemben. Kern volt osztrák kancellárral sem került szóba a Tusványoson elhangzott beszéd – tette hozzá. 

Én tizenhat éve dolgozom személyesen közvetlenül a miniszterelnök mellett különböző pozícióban, és teljes mértékben tisztában vagyok azzal, hogy »a politikájának az egyik szíve közepe« az éppen az, hogy zéró tolerancia van érvényben mind az antiszemitizmussal, mind a rasszizmussal szemben. A miniszterelnököt ilyennel vádolni nonszensz!

– felelte Szijjártó Péter a csatornának. 

A további kérdésekre a külügyminiszter elismerte, hogy a 2015-ben indult migrációs nyomás óta sokan támadják Magyarországot, amiért meg akarja őrizni az ország szuverenitását. A magyar kormány minden, a témával kapcsolatos kijelentését kiforgatják azóta, miközben ezek „pontosan azok a vádak, mint amik 2015-ben, a kerítésépítéskor értek minket olyan politikusok részéről, akiknek ma már a nevére sem emlékszik az európai közvélemény”. 

A miniszterelnök bécsi látogatását nem befolyásolják a rasszista vádak 

A volt osztrák kancellárral, Cristian Kernnel ma lefolytatott telefonbeszélgetés nem volt összefüggésben a csütörtöki miniszterelnöki látogatással – közölte a miniszter, Orbán Viktor ugyanis holnap utazik egy megbeszélésre Bécsbe Karl Nehammer osztrák kancellárral. Orbán Viktor csütörtöki bécsi látogatásával kapcsolatban „a miniszterelnöki tusnádfürdői beszéd sem volt köztünk téma” – jelentette ki Szijjártó Péter.

(Borítókép: Orbán Viktor a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor színpadán 2022. július 23-án. Fotó: Kaszás Tamás / Index)