Kivizsgálta a rendőrség a Tarna vizét elhasználó borászatot

2022.07.27. 19:11
Rendőri vizsgálat indult az alacsony vízszintű Tarna vizének kiszivattyúzása ügyében. A kápolnai önkormányzat alpolgármestere szerint hatósági tanú előtt tartottak helyszíni szemlét az aldebrői borászatnál, amely a folyó vizét locsolásra használta.

Az Index közölte a hírt, miszerint Mirkóczki Ádám, Eger város polgármestere kitiltaná a városból azt a borászatot, amelyik az aszály idején is szivattyúzta a Tarna folyó vizét. Az polgármester a közgyűlés elé terjeszti a javaslatot, miután hétfőn bejelentette a közösségi oldalán, hogy az aldebrői Tóth és Tóth Borászatot, valamint minden termékét kitiltaná a város összes rendezvényéről.

A borászat Verpelét és Kápolna között alakított ki egy homokzsák gátat, amelynek segítségével a még meglévő csekély víz folyását is megakasztották, hogy kiszivattyúzhassák a mederben csordogáló összes vizet. A gátat tiltakozó civilek egy csoportja elbontotta, miközben a borászat vezetője váltig állította, a cégnek van engedélye arra, hogy a folyó vizét locsolásra használja.

Teljesen kiszáradt a meder, hiába bontották le a gátat

A rendőrség helyszínelt a Tarna vizét kiszivattyúzó borászatnál, és azt vizsgálta, hogy miért apadt el a Tarna vize. A kápolnai önkormányzat alpolgármestere, Szalóki Péter a 24.hu-nak azt mondta, hogy a nyomozók kedden hatósági tanú jelenlétében helyszíni szemlét tartottak annál az aldebrői borászatnál, amely saját ültetvényeinek öntözésére szivattyúzta ki a vizet.

Szalóki Péter egy csapattal Kápolnáról azért indult útnak a múlt hétvégén, hogy megtudja a folyó kiszáradásának okát. Kiderült, hogy a Tarna felső szakaszán még van víz, de folyamatosan szivattyúzza ki a borászat, amely odaépített egy illegális duzzasztógátat.

Az alpolgármester szerint a folyó alsó szakaszán alig maradt víz, a szőlőbirtok ültetvénye viszont a kánikulában is tocsogott a sártól.

A kápolnai civilekből is álló csapat nézeteltérése a borászat tulajdonosaival a gát és a víz eltulajdonítása miatt odáig vezetett, hogy a vízfolyás útjából elbontották a gátat. A rekordalacsony vízhozam ennek ellenére sem tudta megtölteni a teljesen kiszáradt medret.