Elárulta a magyar kormány, hogy mire szerződtek le „Mr. Oroszországgal”

2022.07.27. 20:38
Nemrég derült ki, hogy a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) szerződést kötött a „Mr. Oroszország” becenéven ismert Klaus Mangolddal. A minisztérium most elárulta, hogy pontosan mire is szerződtek le az oroszokkal jó kapcsolatot ápoló német üzletemberrel.

Klaus Mangold már korábban is szerződésben állt a magyar kormánnyal. Neve először a Paks 2-projekttel összefüggésben merült fel, cége készítette elő azt a 2013-as találkozót is, amikor megszületett a végső megállapodás a beruházásról. A mostani eset előtt legutóbb a németekkel ápolt kapcsolatok fejlesztésében játszott szerepet.

Mint kiderült, az üzletember cégével, a Mangold Consulting GmbH-val tavaly decemberben a TIM kötött szerződést összesen 8,2 milliárd forint értékben. A minisztérium most a hvg.hu-val közölte, hogy a szerződést

a Liszt Ferenc repülőteret üzemeltető Budapest Airport visszavásárlásával összefüggésben kötötték.

Azt írták, hogy a szerződés tanácsadói és lobbitevékenységre szólt, de az abban előírt teljes összeget mégsem fogja megkapni a cég, mivel „a jelenlegi háborús helyzetben és a háborús infláció miatt sokkal nehezebb a Liszt Ferenc repülőtér visszavásárlásához szükséges források biztosítása”.

A hvg.hu szerint figyelemre méltó, hogy bár a magyar kormány már tavaly év végén jelezte, hogy az áprilisi választás utánig mégsem vásárolják meg a repteret, ennek ellenére december 22-én aláírták a tanácsadói szerződést Klaus Mangold cégével.

Mindezt a Palkovics László vezette minisztérium azzal magyarázta, hogy a „szerződést az Innovációs és Technológiai Minisztérium tavaly év végén kötötte meg, amikor a 2022-es év gazdasági szempontból még kedvező évnek tűnt, és nem zajlott háború Ukrajnában”. Arról viszont azóta sem tudni, hogy a reptérvásárlás ügye miként áll, és hogy végül mikor ütheti nyélbe a kormány az üzletet.