Egészen Velencéig tart a Budapest–Balaton-kerékpárút

2022.07.27. 14:24
Újabb szakasszal bővült a Budapest–Balaton (BUBA) kerékpáros útvonal: az első, június közepén forgalomba helyezett, a főváros és Etyek közötti szakasz után szerdától már egészen a Velencei-tóig lehet eljutni kerékpárúton.

A Budapest–Balaton kerékpáros útvonal teljes 108,2 kilométeres hosszából az Etyek–Velence-szakasz 32,6 kilométer hosszú, mely tartalmazza a meglévő 2,9 kilométeres kerékpárutat Gyúró és Tordas között.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) közölte: a beruházás során 18 kilométer hosszan mezőgazdasági-kerékpáros vegyes forgalmú út épült a meglévő földutak leburkolásával, 1,9 kilométeren Nadap és Velence között új, önálló kerékpárút épült ki, 1,2 kilométeren felújították a burkolatot, és kerékpársávot jelöltek ki. 8,6 kilométeren forgalomtechnikai beavatkozásokat – felfestés és táblázás – végeztek, emellett egy új hidat építettek Pázmándon a Bágyom-ér felett, és átépítették vagy felújították a meglévőket.

Biztonságosabb a város megközelítése

Az átadott szakasz Etyek, Gyúró, Tordas, Kajászó, Pázmánd, Nadap települést és Velence városát érinti. Két új pihenőhelyet is kialakítottak az útvonal mentén, ahol padok és asztalok szolgálják a megpihenni vágyó biciklisek kényelmét.

Két külön szakaszra bontva épült a most átadott kerékpárút.

  1. A 12,3 kilométer hosszú, Etyek és Tordas közötti szakasz a közelmúltban átadott, Budapest és Etyek közötti kerékpárút folytatásaként épült ki.
  2. A második, 17,5 kilométer hosszú, Tordas–Velence-szakasz pedig Velence lakott területén éri el a Velencei-tavat, és az Enyedi utcában csatlakozik a Budapest–Balaton kerékpáros útvonal következő, Velence–Székesfehérvár-szakaszához, egyúttal a Velencei-tó körüli kerékpárúthoz.

A fejlesztés hozzájárul ahhoz, hogy a környéken élők könnyebben érjék el úti céljukat, és azok számára is kényelmesebb és biztonságosabb közlekedési megoldást nyújt, akik biciklivel szeretnék megközelíteni a fővárosból a Velencei-tavat.

Az MTI szerint a projekt a Technológiai és Ipari Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. beruházásban, hazai forrásból valósult meg. A kivitelezést az Etyek–Tordas-szakaszon a Colas Út Zrt., a Tordas–Velence-szakaszon pedig a Swietelsky Magyarország Kft. végezte, összesen nettó 2,7 milliárd forint értékben.