Hegedüs Zsuzsa: Négy év után minden kormányt el kell küldeni, mert elszáll az agyuk

2022.07.28. 20:46
A miniszterelnök távozó tanácsadója szerint 2014-ig nem volt probléma, 2010-ben pedig még az ő javaslatára fogadták el, hogy a gyűlöletbeszédből bűncselekmény legyen.

Hegedüs Zsuzsa a kormányfő tusványosi beszéde után jelezte, hogy befejezi a közös munkát a miniszterelnökkel, itt a kormányfő válaszleveléről is beszámoltunk. Orbán Viktor Tusnádfürdőn többek között arról beszélt, hogy „egymással hajlandók vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni”.

Hegedüs Zsuzsa július 31-ig még tanácsadója Orbán Viktornak – derült ki az ATV Egyenes beszéd című műsorában, ahol arra is felhívta a figyelmet a miniszterelnöki megbízott, hogy az ő javaslatára egyetlen európai országként 2010-ben elfogadták, hogy a gyűlöletbeszédet nem szabálysértésnek, hanem bűncselekménynek tekintik, ez pedig Orbán Viktornak köszönhető.

A szociológus közölte azt is, hogy ő mindenkivel üvöltözik, Orbán Viktorral is, és úgy látja, hogy négy év után minden kormányt el kell küldeni, mert „elszáll az agyuk”. Hegedüs Zsuzsa kifejtette, hogy a kétharmad tragédia volt, elkezdték bebetonozni a hatalmukat, de 2014-ig nem volt probléma.

Kitért arra is, hogy a felzárkóztatási projektje elkészült, viszont szükség lenne még hat hónapra, hogy ezt a polgármestereknek, iskolaigazgatóknak elmagyarázza. Hegedüs Zsuzsa már a „homofóbtörvénnyel” sem értett egyet, de végig akarta vinni a programját, ezért nem távozott.

Orbán Viktor válaszából úgy érzi, hogy szíven szúrta a kormányfőt a távozása, de leszögezte, nem írta azt, hogy a miniszterelnök rasszista.

Orbán Viktor Bécsben többek között kijelentette, hogy néha félreérthetően fogalmaz, Hegedüs Zsuzsa ezzel kapcsolatban elmondta: ritkaság, hogy egy miniszterelnök korrigálja magát, de így is távozik a kormányfő mellől.

A szociológus hangsúlyozta, az a fontos, hogy a közvélemény mozduljon meg, „ki kell rekeszteni a kirekesztő viselkedést”, de ennek lentről kell jönnie, a hétköznapi emberektől.