Megkezdődtek az elbocsátások a minisztériumoknál

image 6483441
2022.07.28. 11:44
Azt még nem árulták el, hány embert érint a „létszám-takarékosság”.

Az elhúzódó háború, a háborús gazdasági válság és energiaválság miatti többletkiadások miatt a kormány még inkább fontosnak tartja, hogy magán is spóroljon, ezért létszám-takarékosságot rendelt el a minisztériumokban − közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ a 24.hu-val. 

A lap azután fordult a Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökséghez, hogy egy belső levél tanúsága szerint az egyik tárcához tartozó közel tucatnyi szervezetnél negyven munkahely megszüntetéséről döntöttek egy nem nyilvános kormányhatározatra hivatkozva. A kancellária ezek után közölte a létszám-takarékosság elrendelését, konkrétumokat azonban nem árultak el.

Miután a Miniszterelnökség nem írt pontos számokat, a lap kérdéssel fordult az összes minisztériumhoz, hogy konkrétan hány ember elbocsátását tervezik. Az Igazságügyi Minisztérium, illetve a Kulturális és Innovációs Minisztérium nem cáfolta az elbocsátások tényét, ugyanakkor a válaszukban megismételték a Miniszterelnökség által írtakat, azaz konkrét számokat ők sem közöltek. 

Amikor a kormány bejelentette a kata módosítását és a rezsicsökkentés csökkentését, azt kommunikálták, hogy az állam először önmagán fog spórolni.  

A Magyar Közlöny július 11-i számában jelent meg az a kormányhatározat, amely szerint a különböző minisztériumoknál és pénzügyi alapoknál összesen 416 milliárd forintot zároltak, további 152,5 milliárd forintot pedig elvontak bizonyos projektektől.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)