Palkovics László: Minden hangszeren játszunk, abszolút jövőképesek vagyunk

2022.07.28. 20:53
Az autóipar területén abszolút jövőképes Magyarország – jelentette ki Palkovics László technológiai és ipari miniszter a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. rendezvényén csütörtökön Budapesten.

A tárcavezető hozzátette: az autóipar a legjelentősebb iparág, éves kibocsátása megfelel a magyar GDP 25 százalékának, ezért a kormány mindent megtesz az autóipar védelme érdekében. Kifejtette, hogy a következő időszak automobilizmusában nem lesz már az az egységes, jó megoldás, amelyet a belső égésű motor jelentett eddig, viszont lesznek izgalmasabb, szélesebb megoldások, erre Magyarország felkészült.

Palkovics László kitért arra arra is, hogy néhány hete az Európai Unió Környezetvédelmi Tanácsa úgy döntött, hogy 2035-től nem kell teljesen kivezetni a belső égésű motorokat, amennyiben lehetőség lesz karbonsemleges üzemanyag használatára. A tárcavezető örömét fejezte ki, hogy hamarosan elfogadhatja az Európai Parlament az erről szóló jogszabályt.

Maradhat tehát a belső égésű motor, folytatta, jelezve: Magyarországon működik a világ legnagyobb belsőégésűmotor-gyára, és működni is fog, a kormány az elmúlt időszakban komoly hangsúlyt fektetett arra is, hogy az akkumulátorgyártó kapacitást „megfelelő állapotba hozza”. A miniszter rámutatott: Magyarországnak ma nagyobb akkumulátorgyártó kapacitása van, mint Németországnak, és az újabb befektetések alapján ez így is fog maradni.

Minden hangszeren játszunk, (...) van hidrogénstratégiánk, abszolút jövőképesek vagyunk

– húzta alá a miniszter az MTI tudósítása szerint.

Palkovics László arról is beszélt, hogy a HUMDA létrehozásának az volt a célja, hogy legyen egy közvetítő szervezet a kormány és a versenysport között, azóta az ügynökség feladatköre egyebek mellett a közlekedésbiztonsággal, és a környezetbarát járművekkel is kibővült.