Betiltotta a kormány a tűzifa exportját

GettyImages-1242061100
2022.07.29. 15:21
Az erdőgazdaságoknak tervet kell készíteniük a fakitermelés növelésére.

Ahogy korábban megírtuk, Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott péntek reggeli interjúban bejelentette: betiltották a tűzifa kivitelét az országból, az erdőgazdaságokat pedig arra kötelezték, hogy készítsenek tervet a tűzifa-kitermelés növelésére.

Két évvel ezelőtt gyakorlatilag nem is nagyon volt kereslet a tűzifa iránt – mondta csütörtökön az InfoRádióban Juhász Lajos, az ország két keleti megyéjében működő Nyírerdő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese.

Átállnak a fára

Ahogy elhangzott, gyökeresen megváltozott a helyzet, jelentősen megnőtt a kereslet. A rezsicsökkentési változások miatt sokan akarnak áttérni a fával való tüzelésre azok, akik vegyes tüzelésű kazánnal vagy kandallóval rendelkeznek.

A vezérigazgató-helyettes szerint sokan nem várnak az őszre, már most szeretnék beszerezni a téli tüzelőnek valót, és egyre többen jelentkeznek olyanok is, akik eddig nem fával fűtöttek. Juhász Lajos úgy ítéli meg, hogy a fokozott keresletet az őszi és téli fakitermeléssel kezelni tudják majd – írja összefoglalójában az Országos Erdészeti Egyesület.

A vezérigazgató-helyettese bízik a tudatos fogyasztókban. Szerinte az a szerencsés, ha a családok egy évre előre gondolkodnak. Ám biztosan lesznek olyanok is, akik kénytelenek lesznek friss tűzifával tüzelni, amire az akác alkalmas.

Igazán az az ideális állapot, ha teljesen kiszáradt fával gyújtanak be a kazánba

A műszakiigazgató-helyettes arról is beszélt, hogy ezen a télen a falopások biztosan több problémát okoznak majd, mint eddig. A nedves fával nem csupán gazdaságtalanabb fűteni, mert jóval többet kell belőle felhasználni, hanem a nem megfelelően kiszáradt fa jobban szennyezi a levegőt.

Gyakoribbá válhatnak a falopások

Juhász Lajos arra is kitért, hogy a téli időszakban fel kell készülni arra, hogy az erdőgazdaságok területén emelkedhet a falopások száma, különösen január második felében, mert akkorra kezdenek elfogyni az otthoni készletek. Megítélése szerint szociális tűzifaprogrammal kezelni lehet a helyzetet. 

A vezérigazgató-helyettes még elmondta, hogy a meglévő fakészleteknek elégnek kell lenniük. 

Az Országos Erdészeti Egyesület szerint Magyarországon jelenleg évente mintegy 3,5 millió köbméter tűzifát termelnek ki. Ősszel pedig az állami erdőkből újabb 1,3 tized millió köbméter tűzifa kerül a piacra.

(Borítókép: Bernd Wüstneck / picture alliance / Getty Images)